Vorig jaar was alles nog heel gewoon: met elkaar, gezellig, overal in de stad (Eigen foto)
Vorig jaar was alles nog heel gewoon: met elkaar, gezellig, overal in de stad (Eigen foto) (Foto: )

Wageningse Koningsdag, maar nu even anders...

Door Jan Boer

Ook in Wageningen zijn de mensen van de Oranjestichting druk in de weer met een alternatief programma op Koningsdag 27 maandag april.

WAGENINGEN - 'Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat', zegt de Wageningse Oranjestichting. Jan-Piet Zijp is één van de mensen achter de Wageningse Oranjestichting: "Net als zoveel anderen hebben wij ook geen keus in deze corona-ellende en doen we er goed aan om mee te bewegen en kijken wat er wel mogelijk is. We maken ons op voor een nieuwe tijd. We waren al heel lang bezig met een geweldig mooi programma, toen we alles af moesten blazen. Koningsdag is met uitstek een dag van saamhorigheid en verbinding, iets dat we in deze moeilijke tijden meer dan ooit nodig hebben. Ja, dat valt nu weg". De Oranjestichting wist half maart nog niet precies welke kant het op ging met de corona-perikelen en hakte daarom pas vorige week de knoop door. De groep heeft uitgebreid overlegd met de gemeente. Daar is het een en ander uitgekomen.

Jan-Piet Zijp: "Die samenwerking is geweldig! Laten we met elkaar tóch die belangrijke verbinding maken. We gaan met Koningsdag voor een deel de digitale snelweg op". Het zal 's morgens anders dan anders erg stil zijn op de Markt en bij het stadhuis. Om 09.45 uur staat burgemeester Geert van Rumund dan niet op het bordes, maar in zijn kantoor in het stadhuis, van waar hij via de microfoon en camera van de lokale omroep rtv Rijnstreek de goegemeente zal toespreken en zeker weten alle Wageningers een hart onder de riem zal steken. Na het hijsen van de vlag speelt het carillon op de Markt om 10.00 uur het Wilhelmus. "Dat kan iets heel moois worden!" zegt Jan-Piet Zijp. "Wij roepen iedereen dan op om het Wilhelmus vanuit huis en tuin mee te zingen. Bespeel je een instrument? Pak het, doe het raam open en laat je horen! Wat zal dat een geweldig effect hebben al dat getoeter!"

De toespraak en het zingen worden uitgezonden via rtv Rijnstreek, via Facebook en via www.oranjestichtingwageningen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden