Sarina van den Berg en Sylvian Schuman bekijken alles aan de hand van de magische 1½ meter (foto Jan Boer)
Sarina van den Berg en Sylvian Schuman bekijken alles aan de hand van de magische 1½ meter (foto Jan Boer) ( )

"We denken na over die 1½ meter"

"Even geen douches en sauna's gebruiken"

Door Jan Boer

Ook bij De Plataan, het Wageningse sportcentrum, waar gezondheid en bewegen dé trefwoorden zijn, is de dreun van het coronavirus hard aangekomen.

WAGENINGEN - Sporten aan de Plataanlaan is voorlopig taboe, net als overal in het land. "Het is zo onwerkelijk voor een sportcentrum, dat inmiddels vijftig jaar bestaat! Het is zó stil hier, we missen onze sporters en daarmee een flink stuk gezelligheid en omzet. Ik had verwacht, dat we wel snel weer open zouden kunnen, maar helaas. Het is een grote klap voor ons!" verzucht manager Sylvian Schuman. 

Hij legt uit, dat de inkomsten drastisch teruggevallen zijn: "Cursussen, zaalhuur van zzp'ers, horeca, alles ligt stil. Nee, Rutte maakt me niet blij. Dit is allemaal niet lang vol te houden. Moet er dan van alles failliet gaan in Nederland? Maar we voelen gelukkig veel begrip van onze leden en krijgen leuke positieve reacties op onze YouTube workouts en de materialen-uitleen. In mei gaan we het lidmaatschapsgeld tijdelijk halveren. Dit geld is momenteel voor ons van levensbelang. We hopen, dat iedereen solidair met ons blijft. Het team van De Plataan zit niet stil en blijft positief". Er is al veel uitgedacht over een mogelijke 'anderhalve meter' samenleving. 

Als je binnenkomt in De Plataan, merk je dat er al het een en ander veranderd is. Plexiglas voor de balie. Met de meetlat van anderhalve meter als uitgangspunt zijn banken zó neergezet, dat er voldoende afstand is. Er komen looplijnen en er wordt gekeken naar een aparte in- en uitgang, zodat mensen elkaar niet tegen het lijf lopen. In de fitnesszaal wordt er om en om een toestel vrij gelaten en in de groepsleszalen komen markeringen, waar sporters binnen moeten blijven. Extra hygiëne staat, bij alles wat er gedaan wordt, voorop. Even geen douches en sauna's gebruiken. Dat betekent dus omkleden. 

Communicatiemedewerker Sarina van den Berg: "Veel van onze leden zitten in de risicogroep. Deze mensen zullen het straks misschien niet direct aandurven om te komen sporten. We proberen iedereen te bellen, met name de alleenstaande ouderen. Wanneer we weer open gaan, zullen we misschien met een tijdslot moeten werken, via online reservering, met een kleinere capaciteit en een aangepast lesrooster om bezoekerspieken te voorkomen." Nu de sporters niet naar De Plataan komen, trekt De Plataan de stad in. Bij flats geeft men op gepaste afstand oefeningen, waar dankbaar en veel gebruik van gemaakt wordt. “Deze crisis biedt ook kansen. Ik denk, dat mensen veel meer aandacht aan hun gezondheid zullen geven. Daar kunnen wij wel iets mee. Aan de andere kant dwingt deze situatie ons om creatief te zijn, om te vernieuwen", aldus Sylvian Schuman. Sarina: "Het blijkt dat het personeel er met elkaar flink de schouders onder zet om straks helemaal aangepast voor de leden open te kunnen gaan. Het liefst zo snel mogelijk!" Maar dat is nog lang niet zeker. aan de woorden van premier Rutte te horen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden