Cor Giesen legt de laatste hand aan zijn speciale etalage in de Bevrijdingsstraat. (foto: Kees Stap)
Cor Giesen legt de laatste hand aan zijn speciale etalage in de Bevrijdingsstraat. (foto: Kees Stap)

Historische taferelen uit de oorlog in de etalage van Cor Giesen

Met nauwkeurige precisie legt Cor Giesen de laatste hand aan zijn speciale etalage. “Zie je die vrachtwagens? Daarmee werden in 1945 de voedseltransporten verzorgd. En dat noodrantsoen uit de oorlog is volgens mij zelfs nog prima eetbaar.”

WAGENINGEN – In het kader van het vieren van 75 jaar vrijheid was Cor Giesen gevraagd om in het gemeentehuis en tijdens de herdenkingsexpositie in Junushoff twee kleine tentoonstellingen in te richten. Toen alle activiteiten vanwege de coronacrisis werden afgelast, wilde Cor toch een alternatief bedenken. “Ik heb nog de lege etalages van mijn schoenenzaak in de Bevrijdingsstraat waar ik vorig jaar mee gestopt ben. Dat was een mooie ruimte voor een tentoonstelling waar iedereen op een veilige manier naar kan kijken.”

In de etalage zijn diverse diarama’s te zien van bijvoorbeeld de voedseltransporten in april en mei 1945 en de ondertekening van de capitulatie in de aula op 6 mei 1945. Er zijn modellen van militair materieel uit die dagen en foto’s uit de oorlogsperiode. Ook hangen er diverse bevrijdingsvlaggen die door de jaren heen zijn gemaakt.

Als klein jongetje vond Cor het militaire materieel dat hij zag in zijn woonplaats Hengelo al interessant. “Mijn vader nam me vaak mee naar het station waar tanks werden uitgeladen op weg naar hun verzamelplaats. Heel soms vertelde hij me dan wat hij in de oorlog heeft uitgespookt. Ik denk dat ik lang niet alles te horen kreeg, maar wel dat hij anderhalf jaar ondergedoken heeft gezeten. Dat maakte indruk. Toen ik wat ouder werd ging ik boeken lezen over die periode en ging ik modelauto’s sparen van militaire voertuigen uit die tijd.” Dat verzamelvirus is Cor nooit meer kwijtgeraakt. “Ik ga regelmatig naar beurzen om te kijken of ik nog leuke spulletjes op de kop kan tikken. En op sites als Marktplaats.nl is ook het nodige aanbod te vinden.”

Een deel van zijn collectie heeft Cor al geschonken aan Museum De Casteelse Poort. “Zij hebben de permanente tentoonstelling over de oorlog uitgebreid en daar leverde ik graag een bijdrage aan. Zo heb ik een Nederlandse officiersjas uit 1943, een Canadese muts, een soldatenbroek, maar ook kanonshulzen die omgevormd waren als bloemenvaas ter beschikking gesteld. Helaas kan die tentoonstelling nu ook nog niet open, maar dat komt komend jaar nog wel.”

De expositie in zijn etalage laat Cor in ieder geval tot 10 mei staan. “Op die datum in 1940 vielen de Duitsers ons land binnen. Ook daar heb ik een diarama van gemaakt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden