Foto:

Hoe kun je mensen blijven verbinden

Elkaar ontmoeten via een gezamenlijk verhalenboekje

Door Pauline Schakenbos

Wat doe je als je scriptieonderwerp over een ontmoetingsplek gaat? Daar valt in coronatijd dus niets te onderzoeken. Studente Manouk Hanko vond een creatieve oplossing.

Wageningen - Manouk Hanko is bezig met de laatste fase van haar studie Sociale Innovatie in Breda. Het is dezelfde studie die Elsje van de Weg van Thuis Wageningen deed.

"Daardoor ben ik bij Thuis terecht gekomen. Ik was er met school al eens wezen kijken toen het net een jaar open was en vond het toen al zo’n toffe plek. Het is gaaf om te zien hoe ver het ontwikkeld is in de afgelopen jaren. Ik denk dat het echt een toevoeging voor Wageningen is."

Haar scriptieproject zou gaan over de impact die de ontmoetingen bij Thuis hebben. In de Stadskamer aan de Stationsstraat komen namelijk heel verschillende mensen die elkaar daar leren kennen. Manouk wil onderzoeken wat die ontmoetingen opleveren. Dragen die ook werkelijk bij aan de stad? Op welke manieren?

Ze wilde hiervoor mensen in de Stadskamer bij Thuis aanspreken en gesprekken hierover houden, maar toen ging Thuis dicht.

"Ik moest een andere manier vinden. Dat is uiteindelijk het project 'vriendenboekje' geworden," vertelt Manouk. Het is gebaseerd op zo'n boekje dat kinderen op de basisschool laten rondgaan.

"Ik ga nu bij mensen langs om interviews te houden, op anderhalve meter afstand uiteraard. Ik vraag hen naar hun ervaringen bij Thuis en laat hen in een speciaal ontworpen boekje schrijven." Behalve dat ze zo de antwoorden krijgt op haar vragen, hoopt ze hierdoor ook bij te dragen aan de verbinding die mensen met elkaar en Thuis voelen.

Chun kan dat wel waarderen. Hij regelt bij Thuis de zaalreserveringen. "Ik heb nu niets meer te doen. Ik kwam maar een keer per week bij Thuis en ken nog niet heel veel mensen."

Manouk: "Men kan verhalen, ervaringen en wensen van elkaar lezen en zelf bijdragen. Zo zullen de bezoekers van Thuis elkaar toch een beetje beter leren kennen ondanks dat ze niet fysiek samen komen. Dus wat er eigenlijk normaal in de Stadskamer plaatsvindt, hoop ik te bereiken door bij mensen langs te gaan."

Het vriendenboekje ligt straks ter inzage bij Thuis. Er wordt gewerkt aan een anderhalvemeter plan. Hopelijk kan de Stadskamer in de loop van deze maand weer open. Later dit jaar zal Manouk haar resultaten presenteren.

Thuis heeft een WhatsApp groep voor 'Thuismakers'. Daarnaast houden ze twee keer per week een online Stadskamer ontmoeting via Zoom. Voor iedereen die even wil bijkletsen net zoals bij Thuis. Op Facebook kun je vinden wanneer dat is en via welke link.

Wie mensen kent die bij Thuis komen of zelf mee wil doen aan het vriendenboekje kan Manouk een berichtje sturen via de oproep op de Facebookpagina van Thuis.

facebook.com/thuiswageningen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden