Ten Have met een krat voor de voedselbank: "De kerk is overdag open voor gebed en om iets te brengen voor de Voedselbank". (Foto Jan Boer)
Ten Have met een krat voor de voedselbank: "De kerk is overdag open voor gebed en om iets te brengen voor de Voedselbank". (Foto Jan Boer) (Foto: )

De katholieke kerk in coronatijd

"Veel mensen laten zich van een solidaire kant zien"

Door Jan Boer

Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Ook op Wageningse schaal geeft dat veel problemen. Hoe beleeft pastoor Henri ten Have van de katholieke parochie Titus Brandsma deze periode?

WAGENINGEN - "Ik dacht eerst, ach, dat zal allemaal wel zo'n vaart niet lopen, maar dat veranderde heel erg snel. Nee, ik had niet verwacht dat het ons allemaal zó in zijn greep zou krijgen", aldus de Wageningse pastoor. "De bisschoppen gaven aan, dat tijdens de eucharistieviering de vredeswens, waarbij de mensen elkaar de hand geven, niet meer mag. In het eerste weekend van de lockdown hebben we al opnames van de eucharistieviering uitgezonden via facebook". Ten Have vindt het jammer, dat de kerk veel ouderen, waaronder veel eenzame mensen, niet kan bereiken omdat ze geen computer hebben: "We zenden de eucharistieviering nu uit via internet, want openbare vieringen zijn nu niet mogelijk. We zouden zo graag veel mensen in Wageningen willen bereiken. Het is wel een bijzondere ervaring, zo in je eentje daar in de kerk voor de camera". Hij vindt het jammer, dat hij nu geen mensen thuis kan bezoeken: "In het weekend zie je de mensen niet meer, dat mis ik, evenals de kleine missen in de verzorgingshuizen. Het is zó lastig dat er veel minder contact met de mensen is. Alleen in noodgevallen gebeurt dat wel, zoals bij het sacrament der zieken. Weet je, een crisis zoals nu kan het beste en het slechtste in een mens naar boven halen. Bij het slechtste kunnen we denken aan het begin, toen met het graaien en hamsteren in de supermarkt, maar wat mooi is, is dat veel mensen zich vooral van een solidaire kant laten zien". Pastoor Henri ten Have merkt, dat veel mensen bewust zijn gaan nadenken, dat het in het leven niet allemaal vanzelfsprekend is: "Dat geeft hoop. Veel mensen maken zich zorgen over hun toekomst en inkomen. Hoe moet het verder? Ik hoop, dat veel mensen aan het denken gezet worden en dat men zich bewust wordt van wat er écht belangrijk is in het leven en dat men de waarde van sociaal contact op waarde weet te schatten. Ook dat men zich realiseert wat essentiële beroepen zijn en dat er meer respect komt voor verzorgend en onderwijzend personeel". Hij heeft beperkt contact met zijn familie: "Op een paar meter afstand heb ik af en toe contact met mijn moeder en broers. Ze zijn allemaal gezond". In de katholieke kerk vervallen diverse vieringen: "De Vormselviering en de Eerste Communievieringen worden uitgesteld. Tot wanneer is nog niet bekend. Belangrijk hierbij is ook het traject van voorbereiding van de kinderen. Henri ten Have hoeft nu minder te reizen: "Dat geeft wel wat rust, maar de drukte aan de computer en telefoon is flink toegenomen. Het leuke van mijn werk is, dat je in naam van God iets voor de mensen mag betekenen, dat je vanuit je geloof mensen wat vreugde kunt brengen. Ook bij verdriet na een overlijden kun je iets voor anderen betekenen. Ja, zin geven aan elkaar vanuit het geloof".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden