Ruim 20 deelnemers hebben hun ervaringen met het onderzoek verteld. (foto: Kees Stap)
Ruim 20 deelnemers hebben hun ervaringen met het onderzoek verteld. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Vertrouwen helpt mensen in de bijstand

"Vergis je niet, het kan ons allemaal overkomen"

Kees Stap

Als mensen in de bijstand meer vertrouwen krijgen en de ruimte hebben om eigen keuzes te maken, vinden zij eerder een baan. Daarnaast helpt parttime werk, als bijstandsgerechtigden daar zelf meer aan overhouden. Dat zijn een paar Wageningse conclusies uit het onderzoek Vertrouwen Werkt.

Wageningen - In oktober 2017 is de gemeente gestart met het onderzoek dat twee jaar duurde. In totaal deden 410 mensen in de bijstand mee. De uitstroom naar werk is in Vertrouwen Werkt fors hoger dan bij de mensen die niet aan het onderzoek hebben mee gedaan. Vooral bij de mensen die meer begeleiding kregen en de mensen die meer vrijheid kregen om zelf hun eigen actie te bepalen. Circa 25% van de deelnemers uit beide groepen stroomde uit richting werk. Bij de groep niet-deelnemers was deze uitstroom naar werk ongeveer 10%. Ook in de groep ‘verdienen loont' is de uitstroom aan het einde van het onderzoek goed toegenomen. En het welbevinden, ervaren gezondheid en sociaal vertrouwen van deelnemers nam tijdens het onderzoek toe.

Wethouder Maud Hulshof is blij met de resultaten, hoewel die volgens haar niet verrassend zijn. “Met je boerenverstand kun je beredeneren dat mensen zich gesteund voelen als ze vertrouwen krijgen. Hoe meer ze weten wat ze willen en kunnen, of niet kunnen, hoe beter ze aan de slag kunnen om duurzaam iets te vinden dat écht bij hen past. Het is goed dat dat boerenverstand nu ook wetenschappelijk wordt onderbouwd. Daarnaast hebben we met 22 deelnemers interviews gehouden. Hun verhalen stimuleren ons om deze aanpak voort te zetten.”

De gemeente wil graag verder met de aanpak die zij de ‘Wageningse methode’ noemen. Zo zijn er volgens Hulshof plannen voor een premieregeling voor parttime werk. Die moet mensen in de bijstand stimuleren om de stap naar parttime werk te zetten. De financiële prikkel voor het bijverdienen blijkt goed te werken. De gemeente ziet parttime werk als een belangrijke kans om mensen via werk weer deel te laten nemen, wat een positieve waarde voor mensen heeft. Door deze werkervaring nemen de kansen op meer werk ook verder toe. En de gemeente heeft hier voordeel van omdat minder bijstand hoeft te worden betaald. Parttime werk sluit ook goed aan op de vragen vanuit de regionale en lokale arbeidsmarkt.

Hulshof gaat komende maand de Wageningse resultaten bespreken met staatssecretaris Tamara van Ark. “Ik wil me keihard inzetten om de Wageningse methode ook in de rest van het land ingevoerd te krijgen. Het is een kwestie van beschaving dat je mensen helpt in een rijk land als het onze. Kijk eens naar de letterlijke betekenis van bijstand. Iedereen die in deze situatie belandt moet gezien worden en hulp en steun ervaren. En vergis je niet; het kan ons allemaal overkomen dat er iets met je gebeurt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden