Foto: Cees Beumer
Foto: Cees Beumer

Lokale dodenherdenking terug te kijken via Youtube

Om 20.00 uur ‘s avonds op 4 mei jl. legde burgemeester Geert van Rumund samen met zijn echtgenote een krans bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg. Deze handeling om de Wageningse oorlogslachtoffers te herdenken, was hetzelfde als in voorgaande jaren, maar voor de rest was alles anders... Er was bijvoorbeeld geen Stille Tocht en geen publiek vanwege de coronacrisis. 

Wageningen had netjes gehoor gegeven om thuis te blijven en op afstand, maar toch samen in een moment van verbondenheid de slachtoffers te herdenken. Dit kon via een speciale uitzending van RTV Rijnstreek. Deze was te volgen op TV en via internet.

Burgemeester Geert van Rumund: ‘wij realiseerden ons ten zeerste dat het voor velen een groot gemis was om niet bij de herdenking aanwezig te kunnen zijn. Wij hopen met dit aangepaste programma en de mogelijkheid om er vanuit huis toch bij te zijn dit leed enigszins te hebben kunnen verzachten.”

De herdenkingsuitzending startte al om 18.45 uur. Eerst was de compilatie te zien van een carillonconcert door Boudewijn Zwart met beelden van Wageningen tijdens de oorlog. Dit concert was eerder in de ochtend in de Grote Kerk op de Markt opgenomen in het kader van de nationale beiaardierestafette. Daarna volgde een herdenkingsviering met Coventry-gebed in de Immanuel Kapel en droeg stadsdichter Ivanka de Ruijter een speciaal gedicht voor. Als onderdeel van het herdenkingsprogramma legde burgemeester Geert van Rumund samen met zijn echtgenote een steentje bij het Joods monument De Levenspoort aan de Walstraat. Vanaf 19.45 uur vond de uitzending live plaats vanaf het Monument voor de Gevallenen. Daar hield burgemeester Geert van Rumund voorafgaand aan de twee minuten stilte een toespraak. Hierna klonk het Wilhelmus en legde de burgemeester samen met zijn echtgenote een krans namens de gehele Wageningse.bevolking. Het herdenkingsprogramma sloot af met een eerder in theater Junushoff opgenomen concert De Mauthausen Cyclus door Niki Jacobs. 

De uitzending werd door ruim 1800 personen via internet (live stream) gevolgd). De hoeveelheid TV kijkers is niet bekend.

Veel Wageningers gaven gehoor aan de oproep van Wageningen45 en het LEEFfestival om na 21.00 uur een kaarsje voor het raam aan te steken of een fakkel in de tuin of balkon.

De uitzending is terug te kijken via https://www.youtube.com/watch?v=CfC_TnpUlz4&feature=youtu.be

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden