Foto: Cees Beumer
Foto: Cees Beumer

Eerlijk en emotioneel herdenken zonder publiek

Vrijheidsvuur verbindt ons

Wageningen, Stad der Bevrijding, heeft op 4 en 5 mei laten zien dat het ook zonder de aanwezigheid van duizenden bezoekers en honderden estafettelopers, mogelijk is de bevrijding van ons land, 75 jaar geleden, op een emotionele en krachtige manier te herdenken. Met een bijzonder programma van drie ceremonies ging Wageningen terug naar de essentie; impact maken in de leegte, in de stilte. Waarin de kwetsbaarheid van vrijheid en de symboliek van het Vrijheidsvuur centraal stonden en heel Nederland wist te raken.

 WAGENINGEN - Voorzitter Wageningen45, Toon van Asseldonk: “Met gepaste trots kijken wij terug op waardige herdenkingen, ondanks dat een hoop activiteiten niet door konden gaan. Als het aan ons ligt vieren we volgend jaar 75+1. Als de maatregelen het toelaten willen we in 2021 zoveel mogelijk van de activiteiten die ter ere van 75 jaar Vrijheid georganiseerd werden, alsnog laten plaatsvinden.”

4 mei: Ontsteken en doorgeven Vrijheidsvuur

Omdat de Nationale Bevrijdingsvuurestafette niet kon doorgaan, haalden veertien Vuurdragers uit heel Nederland het Vrijheidsvuur op in Wageningen. Deze vuurdragers brachten het vuur naar de steden waar normaal gesproken Bevrijdingsfestivals op 5 mei plaatsvinden. Het vuur legde die avond  1500 km af. Eenmaal op de locaties aangekomen werd het vuur overhandigd aan de desbetreffende commissaris van de Koning en/of burgemeester. In Wageningen werd zoals gebruikelijk om middernacht het Vrijheidsvuur ontstoken. Dit gebeurde door Paul Blokhuis, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund. 

Geert van Rumund, “Wageningen is en voelt zich als Stad der Bevrijding verantwoordelijk om vanaf deze historische locatie jaar op jaar het Vrijheidsvuur te verspreiden. Het is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Met dit vuur willen we iedereen bewust blijven houden dat leven in vrijheid en vrede nooit vanzelfsprekend is.” 

In de live-uitzending ‘Vuur van de Vrijheid’ op NPO1 zagen kijkers vervolgens een speciaal voor dit jubileumjaar gemaakte videoprojectie op Hotel de Wereld, waarna na een korte toespraak van Blokhuis het Vrijheidsvuur werd ontstoken. Blokhuis sloeg tijdens zijn speech de spijker op de kop: “Vandaag is onze bewegingsvrijheid beperkt. Wij leven in vrede en zijn nog steeds vrij. Vrij om te zeggen wat we willen zeggen. Om lief te hebben. Om te geloven. Om te zijn wie we zijn.” Het programma ‘Vuur van de Vrijheid’ is door ruim 570.000 mensen live bekeken. Kijkcijfers van uitgesteld kijken zijn hierin nog niet meegenomen.  

Ook thuis ontstaken duizenden mensen het Vrijheidsvuur zelf en gaven deze digitaal door via www.vrijheidsvuur.nl en social media. Samen met heel Nederland dachten we aan de prijs die betaald is voor ons vrijheid en wat wij zelf kunnen doen om die vrijheid te bewaken.

5 mei: Nationale Herdenking Capitulaties 1945

“De stilte, de leegte. Het is zo kwetsbaar, in het intieme krijg je meer oog voor detail. Je gaat zo dicht naar jezelf toe. Waar sta ik en wat vind ik belangrijk in het leven?” aldus Lavinia Meijer over de aangepaste verstilde Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein die zij muzikaal begeleidde op harp.

Na het hijsen van de Nederlandse vlag en het zingen van het Wilhelmus door Tania Kross, plaatste Korporaal der Mariniers Paolo Mirani alle vlaggen van de landen die hebben bijgedragen aan de bevrijding van het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden. Dit zijn de capitulaties van Duitsland en Japan in NL 1945: Australië, België, Canada, Verenigde Staten, Frankrijk, Noorwegen, Polen en Groot-Brittannië. Met een minuut stilte werden de offers van de geallieerde strijdkrachten voor de bevrijding van Nederland herdacht. 

De uitzendingen op 4 en 5 mei zijn terug te kijken via:

 Compilatie doorgeven Vrijheidsvuur aan Bevrijdingsfestivals:

Omroep Gelderland: https://www.youtube.com/watch?v=6p4tPDfypRU

Wageningen45: https://www.youtube.com/watch?v=KuPzevtz358

 

Ontsteken Vrijheidsvuur bij Hotel de Wereld (via NPO1)

https://www.npostart.nl/75-jaar-bevrijding-vuur-van-de-vrijheid/04-05-2020/POW_04577814

Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein:

https://www.youtube.com/watch?v=UF5NEoyuL8E

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden