Hans Janssen (rechts): "We zijn een biologisch bedrijf. De omgeving krijgt er wel iets voor terug". (foto Jan Boer)
Hans Janssen (rechts): "We zijn een biologisch bedrijf. De omgeving krijgt er wel iets voor terug". (foto Jan Boer) (Foto: )

De Hoge Born en het coronavirus

"We zien een enorme toeloop op lokale producten"

Jan Boer

Hans Janssen is bedrijfsleider en mede-oprichter van stichting De Hoge Born. De stichting richt zich op de praktische begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door het bieden van passende dagbesteding en arbeidsmatig werk.

WAGENINGEN - Men hoopt dit doel te bereiken door de exploitatie van een zorgboerderij, een biologische tuinderij en een boerderijwinkel; dit alles aan de Bornsesteeg. Janssen: "Wij dragen samen met anderen in de regio graag bij aan een samenleving, waar zo min mogelijk mensen buitengesloten worden. Ons antroposofisch mensbeeld sluit naadloos aan bij een nieuwe visie op mentale gezondheid. We zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, voor mensen met psychiatrische problemen, verslavingsproblematiek of een verstandelijke beperking. Aan hen bieden we begeleiding op onze eigen manier". Toen stak daar het coronavirus zijn kop op en ging Nederland op slot. Dat had onmiddellijk grote gevolgen voor De Hoge Born. "Ons zorgdeel viel direct helemaal stil, onze cliënten bleven weg. Dit wegvallen van de zorg gaat ons geld kosten, want het personeel moet wél doorbetaald worden. Personeel is hier de hoogste kostenpost. We hebben daarvoor steun aangevraagd. Echt, dat kunnen we met onze boerderijwinkel bij lange na niet compenseren. Nee, deze crisis moet bij ons geen maanden duren, want dan hebben we een heel groot probleem", aldus Hans Janssen. Hij ziet wel mogelijkheden voor de dagbesteding: "Gelukkig gaan we voorzichtig weer opschalen met cliënten. Wij zijn een heel grote boerderij met veel land, buitenlucht en een grote kas. Daar loop je niet dicht op elkaar. Mensen buiten de risicogroep komen toch een aantal dagdelen meedraaien. We werken volgens de RIVM-regels. We kunnen gewassen water geven, we kunnen zaaien, in de kas werken, oogsten zonder elkaar voor de voeten te lopen". De boerderijwinkel is onverkort open. Er zijn biologische streekproducten als groente, fruit, zuivel, eieren, vlees, brood, sap en wijn. Groente en fruit worden verbouwd op eigen terrein. Eieren komen van eigen kippen en liggen dagelijks vers in het schap. Andere producten komen van biologische bedrijven uit de regio. Janssen ziet een grote toename van klanten in de winkel: "Men weet ons goed te vinden. We merken heel goed, dat de WUR stilgevallen is, maar daar zijn veel particuliere klanten voor teruggekomen. Ons geluk is, dat we nooit dicht geweest zijn, want het ministerie van landbouw gaf direct al aan, dat de voedselvoorziening op peil gehouden moest worden. Dus daar deden we volop aan mee". De samenleving is grotendeels stilgezet: "De mensen zijn nu aan het denken gezet. Men heeft nu verplicht de tijd om na te denken, want hoe het gaat in de wereld, nee, dat kan zo niet verder. Veel mensen zijn zich er bewust van geworden, dat het beter is om voedsel uit de buurt, uit de eigen omgeving te halen. Ik denk, dat van deze bewustwording wel iets blijft hangen".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden