Een groep Wageningers heeft de droom om te gaan wonen in een tiny house.
Een groep Wageningers heeft de droom om te gaan wonen in een tiny house. (Foto: )

Grote droom om klein te gaan wonen

Een kleiner duurzamer huis met minder spullen

Door Kees Stap

Het is de grote droom van een groep Wageningers. Wonen in een tiny house. Een klein huis en dan op een verantwoorde en duurzame manier leven. De plannen hebben ze al helemaal uitgewerkt. Het blijkt echter lastig om een geschikte locatie te vinden.

WAGENINGEN – Elsje van de Weg is initiatiefnemer van de groep, die inmiddels een coöperatie is geworden. Samen met haar vriend Wesley heeft ze ontdekt dat klein wonen met weinig spullen haar rust geeft. “We willen graag een huis dat past bij onze idealen en levensstijl. We willen een kleiner huis met minder spullen, zodat we duurzamer kunnen leven en meer tijd over hebben voor datgene wat we echt belangrijk vinden.”

Elsje ging op zoek naar mensen binnen Wageningen die dezelfde droom hebben. Dat leidde uiteindelijk tot een coöperatie die op dit moment bestaat uit zes huishoudens met in totaal tien personen, variërend van twintigers tot zestigers. Volgens Elsje willen ze graag bij elkaar wonen, maar het is geen voorwaarde..“Anderen die onze doelstellingen onderschrijven, kunnen er ook bij komen. We willen absoluut geen woongroep of commune gaan vormen. Als goede buren netjes en verzorgd met elkaar samenwonen, dat is onze droom. De tiny houses zijn allemaal verschillend in ontwerp, grootte en uitstraling. Wat vast staat is dat ze kleiner dan 50m2 zijn, een mooie uitstraling hebben en verplaatsbaar zijn.”

Volgens Elsje past het concept van de tiny houses perfect in Wageningen. “Ons project is duurzaam en energieneutraal. Het kan ook als voorbeeld dienen voor anderen. We willen dan ook regelmatig open dagen organiseren om te laten zien hoe zoiets in de praktijk werkt. We willen in combinatie met de natuur leven, laten zien dat wonen niet ten koste hoeft te gaan van natuur maar die zelfs kan versterken. Zo willen we onder andere in de natuur voedselproductie realiseren. Dat is weer goed voor de biodiversiteit.”

Maar nu eerst die locatie. Volgens Elsje zijn er inmiddels al meer dan dertig locaties in Wageningen bekeken. “Het liefst wonen we in het buitengebied, maar we kijken ook binnen de bebouwde kom. We hebben zelfs al een concreet bod gedaan op een perceel, maar we zijn helaas overboden. Probleem is dat als er een woonbestemming op een perceel ligt, het heel lastig is om een hypotheek voor tiny houses te krijgen. En als er geen woonbestemming is, is het qua wet- en regelgeving een langdurig proces om er op te mogen wonen. De gemeente denkt echter goed met ons mee. Ons concept wordt zelfs expliciet genoemd als voorbeeld in de visie buitengebied. Dus we hebben goede hoop dat onze zoektocht naar een plek gaat slagen. Grondeigenaren die ons concept zien zitten, mogen uiteraard altijd contact met ons opnemen.”

www.tinyhousewageningen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden