Gemeente lijdt 2 miljoen verlies

WAGENINGEN - Het was al bekend dat de gemeente Wageningen in 2019 geld tekort zou komen. Nu alle cijfers op een rijtje staan, blijkt dat het tekort 2 miljoen euro is. Dat is wel 400.000 euro lager dan waarmee in de begroting rekening werd gehouden. Volgens wethouder financiën Maud Hulshof komt dat doordat de resultaten van de ombuigingen hun vruchten hebben afgeworpen.

Net zoals veel andere gemeenten komt Wageningen geld tekort als gevolg van dalende inkomsten van het Rijk en stijgende kosten in het sociaal domein. Volgens Hulshof heeft de gemeente Wageningen dan ook in 2019 scherpe en ingrijpende keuzes moeten maken om de financiën weer in balans te krijgen. “We moeten het beperkte budget dat we hebben op een slimme manier inzetten. Ik zie dat de gemaakte ombuigingskeuzes, waarbinnen we geld anders en beter uitgeven met behoud van dat wat onze stad uniek maakt, een eerste effect lijken te hebben. Maar we zijn er nog niet, we moeten daar dit jaar en de komende jaren absoluut mee doorgaan.”

De huidige coronacrisis zorgt wel onverwacht voor financiële onzekerheid. De gemeente houdt volgens Hulshof nauwgezet bij welke extra kosten en minder inkomsten er zijn. “We verwachten dat een deel van de kosten door het Rijk betaald zal worden. Ook de provincie Gelderland heeft toegezegd te zullen helpen. Maar op dit moment valt niet te zeggen hoeveel het ons zelf extra gaat kosten en hoe we dat dan moeten financieren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden