Yvonne van Hezik: "We doen het samen. De rol als spelverdeler ligt mij goed" (foto Jan Boer)
Yvonne van Hezik: "We doen het samen. De rol als spelverdeler ligt mij goed" (foto Jan Boer) (Foto: )

Nieuwe voorzitter Volksuniversiteit

De Wageningse Volksuniversiteit heeft sinds 1 juni in Yvonne van Hezik een nieuwe voorzitter. Ze volgt Guus Versmissen op, die na zes jaar vakkundig leiding geven het bestuur verlaat.

Door Jan Boer

WAGENINGEN - Yvonne loopt nog niet zo lang mee in de Volksuniversiteit. Ze vindt, dat het reilen en zeilen van de toko een groepsactiviteit is. "Een teamprestatie! Vlak iemand als Emilie van den Brink niet uit, die inmiddels bijna vijfentwintig jaar als administratief medewerker dé grote steun en toeverlaat van de Volksuniversiteit is. Guus Versmissen heeft mij uitstekend ingewerkt. Hij heeft geweldig werk verricht", benadrukt Van Hezik. Met haar werk voor Organisatiebureau Wageningen in het verleden kent ze het runnen van een organisatie. "Dit is ons recordjaar met 1600 inschrijvingen. De Volksuniversiteit leeft, maar opeens was daar dat virus... De Volksuniversiteit Wageningen bestaat komend cursusjaar 50 jaar. Het doel van de Volksuniversiteit is je interesse volgen, daar verdieping aan geven en plezierig bezig zijn. Wij zijn er niet alleen voor de ouderen", aldus de kersverse voorzitter. Voor het komende seizoen staat er een jubileumprogramma klaar met honderd activiteiten. waaronder veertig talencursussen, verdeeld over veertien talen, waar relatief veel jonge mensen aan deelnemen.

Volksuniversiteit Wageningen bestaat vijftig jaar.


Daarbij is ook 'Dutch for beginners', geschikt voor buitenlandse ouders. Volksuniversiteit Wageningen bedient niet alleen Wageningen. Ook uit de regio zijn er veel cursisten. De cursussen worden gegeven in onder meer scholengemeenschap Pantarijn, Bevrijdingskerk, WICC, De Brink in Bennekom. "We zijn altijd op zoek naar betaalbare, ruime locaties. Heel fijn is, dat we de samenwerking gezocht en gevonden hebben met culturele partners als Heerenstraattheater, Junushoff en de bibliotheek. Dat wordt een mooie kruisbestuiving. In de bioscoop zal een deel geschiedenis voorbij komen zoals de film 'Wij hebben geluk gehad' over het Joodse verleden in Wageningen en Arnhem. Zo wordt er ook aandacht besteed aan muziek, lezingen en film zoals de documentaire 'Don't look back' over Bob Dylan en grasduinen we in de bblthk mee in de literatuur van de afgelopen 50 jaar," vertelt Van Hezik. "De Volksuniversiteit is gezond, staat op eigen benen en dat hopen we zo te houden". Ze hoopt, dat er in deze moeilijke tijd veel door kan gaan. Daar zijn ook praktische cursussen bij als, 'Stel je eigen mountainbike af', 'Snoeien', 'Ontwerp je eigen tuin'. Yvonne van Hezik: "We willen steeds vernieuwen en zoveel mogelijk mensen bereiken". De eerste lezing wordt als start van het nieuwe seizoen in september verzorgd door Gonneke de Haan met het thema 'Huidhonger'. De jubileumlezing is verplaatst naar januari. Tim van Hattum, teamleider Climate Change,(WUR) kijkt met 17 wetenschappers dan vooruit naar de kaart van Nederland in 2120: geen doembeeld, maar groenbeeld! Hij komt erover vertellen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden