Frank Dankbaar (links) overhandigt de petitie, die afsluiting van Maneswaard moet voorkomen, aan burgemeester Geert van Rumund.
Frank Dankbaar (links) overhandigt de petitie, die afsluiting van Maneswaard moet voorkomen, aan burgemeester Geert van Rumund. (Foto: Dick Martens)

Overlast jetski’s in Maneswaard zorgt voor veel onvrede

De goeden moeten helaas onder de kwaden lijden

Door Dick Martens

Het schitterende weer van de laatste weken zorgde voor veel recreanten op en langs het water van de Neder-Rijn. Ook de Maneswaard was daarbij populair. De plas aan de zuidzijde van de Neder-Rijn bij Opheusden, maar wel ‘Wagenings’ grondgebied en ontstaan door het afgraven van grind en klei voor de steenfabrieken in de buurt, is een eldorado voor watersporters. Toch dreigt daar een einde aan te gaan komen, omdat afsluiting dreigt vanwege de overlast van vooral jetski’s en speedboten. Watersporters willen dat echter voorkomen en zamelden meer dan duizend handtekeningen in. De petitie werd ‘Corona-proof’ aangeboden op het Wageningse gemeentehuis aan burgemeester Geert van Rumund.

WAGENINGEN – Fervent watersporter Frank Dankbaar en ook schipper van de Sinterklaasboot die Wageningen jaarlijks aandoet, met in zijn kielzog Henk Blaauw, voorzitter van watersportvereniging VADA, gaven aan Wageningens eerste burger tekst en uitleg. Hoofdthema’s hun liefde voor het water, de lommerrijke omgeving, maar zeker ook hun ongenoegen over de aanstaande afsluiting en dan met name de reden waarom. ,,Ik heb afgelopen weer eens genoten van die prachtige omgeving”, steekt Dankbaar van wal. ,,Ik was er al vroeg. Het was er zo mooi. Die vissen en die vogels. Ik moet er dan ook niet aan denken als dat niet meer zou kunnen. Zeker de reden waarom dat zou gaan gebeuren, de natuurontwikkeling, steekt mij. Maar er is al natuur.” Staatsbosbeheer is bezig hiervoor een plan te maken, waarbij de plas ondieper zal worden door het storten van rivierslib. ,,Dat begrijp ik echt niet”, vervolgt Dankbaar. ,,Zeker omdat er geen schoon slib bestaat.”

Geen handhaving

Burgemeester van Rumund is zeker begaan met de onrust en onvrede van Dankbaar, maar werpt op, dat de afsluiting van de plas vooral te maken heeft met het kunnen handhaven van de openbare orde. ,,Er zijn echt heel veel problemen met die veelvoud aan jetski’s en speedboten die veel te snel varen.” Ook voorzitter van VADA, Henk Blauw, ergert zich aan die snelheidsmaniakken. ,,Afgelopen weekend heb ik weer het nodige gezien. Zoals een skiff-roeister die moedwillig in gevaar werd gebracht door rondrazende jetski’s. Maar er zijn zoveel van die verhalen. Die willen we bundelen en aan Rijkswaterstaat overhandigen, in de hoop dat zij speedboten en jetski’s daar gaan verbieden.” Handhaven zou dan de volgende stap moeten zijn. ,,Maar wij hebben geen mensen om dat te doen”, riposteert van Rumund. ,,De waterpolitie moet uit Zevenaar komen. Dat is lastig. Wij als gemeente willen zeker niet dat het recreëren in Maneswaard verdwijnt. Maar die overlast kunnen wij niet handhaven en daarom is het kiezen voor ‘de natuur’ een reële optie.” Die stelling zet de gezichten van Dankbaar en Blauw op ‘somber’. ,,Dan moeten ook hier weer de goeden onder de kwaden lijden. Toch hopen wij dat de petitie de betrokkenen op andere gedachten gaat brengen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden