Rienkje Samshuijzen, Ingrid de Vries en Barbara Finkensieper hebben zin in de zomerse schildercursus. (foto: Kees Stap)
Rienkje Samshuijzen, Ingrid de Vries en Barbara Finkensieper hebben zin in de zomerse schildercursus. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Mondriaan of Van Gogh, tulp of molen

Zomerse schildercursus in wijkhuis De Pomhorst

Door Kees Stap

In de wijkhuizen van Solidez zijn vorige week weer diverse activiteiten gestart. Zo zijn in De Pomhorst de schilderlessen van Rienkje Samshuijzen weer begonnen. De cursisten hebben het gemist en zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen. En dat mogen ze de hele zomer doen, want ze kunnen aan de slag met een speciaal project ‘Holland wat ben je mooi!’

WAGENINGEN – De schildercursussen van Rienkje zijn populair. Ruim 40 mensen doen mee in een van de vijf groepen. Vrijwel iedereen is in de eerste week van juni weer gekomen. “Na drie maanden thuiszitten, stonden ze popelen om weer aan de slag te gaan. Zij vonden de afgelopen drie maanden heel erg lang duren. Om te voorkomen dat ze binnenkort weer twee maanden niet naar de schildercursus kunnen, hebben we een zomerproject bedacht.”

Met ‘Holland wat ben je mooi!’ gaan de deelnemers komende zomer een gezamenlijk kunstwerk maken. Rienkje heeft al in gedachten wat het moet worden. “Het is een breed thema. Denk aan Mondriaan en Van Gogh, maar ook aan tulpen en molens. Ik geef alle cursisten een opdracht. 's Ochtends werken ze dan aan het gezamenlijke werkstuk, waarna ze ‘s middags met de opgedane ervaring een werkstuk voor zichzelf kunnen maken. In overleg met mij en met een onderwerp naar eigen keus. Aan het eind van de cursus voegen we alle schilderijen samen en dat zorgt voor een uniek kunstwerk. Twee jaar geleden hebben we iets dergelijks gedaan met de Nachtwacht van Rembrandt en dat leverde een prachtig resultaat op. Ik hoop dat we nu ook weer iets unieks kunnen maken. En het zou helemaal mooi zijn als we dat in het najaar op een centrale plek in Wageningen ten toon kunnen stellen.”

Barbara Finkensieper van Solidez is blij dat de activiteiten in de wijkhuizen weer begonnen zijn. “De mensen hebben het echt gemist. We hebben het nu zo geregeld dat alles via de voorschriften veilig kan plaatsvinden. Zo gaan we de zomercursus van Rienkje in meerdere zalen in De Pomhorst houden. Op die manier heeft iedereen minstens anderhalve meter de ruimte.”
Ingrid de Vries is een van de cursisten van Rienkje. Zij gaat zeker meedoen met het zomerproject. “Rienkje noemt zichzelf streng, maar dat valt reuze mee hoor. Het is heel prettig dat ze je technisch goed begeleidt, dat geeft structuur. Daarnaast is er genoeg ruimte voor je eigen inbreng. En het is gezellig, dat is ook heel belangrijk. Ik ben heel benieuwd waar we deze zomer mee aan de slag gaan.”

De schildercursus wordt gegeven op de donderdagen 9, 16 en 30 juli en 6, 13 en 20 augustus. Iedereen kan meedoen, ook als je geen cursist van Rienkje bent. Deelnemers komen in principe één dag op de cursus, daarna gaan ze thuis verder aan de slag. Maar vaker komen mag ook. De kosten bedragen 30 euro per dag, dat is inclusief materiaal. Meer info en aanmelden bij Rienkje Samshuijzen, rienkjesamshuijzen@gmail.com, 0317- 412095.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden