Jasper Somsen (links) en Casper Bijl willen een positieve slinger geven aan de Wageningse culturele wereld (foto: Jan Boer)
Jasper Somsen (links) en Casper Bijl willen een positieve slinger geven aan de Wageningse culturele wereld (foto: Jan Boer) (Foto: )

Positieve energie voor cultuur

"We moeten elkaar versterken en samenwerken"

Door Jan Boer

Jasper Somsen heeft inmiddels een mooie reputatie opgebouwd in de jazzwereld als contrabassist. Hij treedt veel op in binnen- en buitenland. Maar nu even niet: het corona-gebeuren zorgde ook bij hem voor veel witte plekken in zijn agenda.

WAGENINGEN - Een creatieve geest staat nooit stil, zo ook niet bij deze muzikale Wageninger: "De concertagenda ligt eruit, ik had eigenlijk in New York moeten zijn, maar nu ben ik dus veel thuis in Wageningen en dat geeft mij de kans om iets voor deze omgeving te doen. Er is zóveel creativiteit en talent in Wageningen, daar kan veel meer mee gedaan worden en daar wil ik me nu mee bezig houden. Want wat is het belangrijk om een goede cultuurwereld te hebben!" Somsen nam contact op met burgemeester en wethouders en trof daar met name een zeer enthousiaste wethouder Anne Janssen. Jasper Somsen: "Ik denk dat ik een rol kan spelen in verschillende partijen. Na het gesprek met de wethouder zijn we begonnen met het doorlichten van de Wageningse cultuursector, die nu nog steeds op slot zit. Ik heb contact gezocht met Casper Bijl (Loburg), Robbert Kamphuis (Jazz in Wageningen), Manja Mekking (bblthk) en met zijn vieren als team, allemaal vrijwilligers, gaan we proberen om een flinke slinger te geven aan de cultuur in Wageningen, waardoor dingen soepel en beter gaan lopen en waardoor er positieve energie gegenereerd wordt. Wij willen de crisis ombuigen tot iets moois, dat voor Wageningen veel mogelijk maakt. We zoeken mogelijkheden om veel met elkaar te verbinden. Wij willen actie, niet moeilijk doen, geen brede cultuurdiscussies. Daar is heel positief op gereageerd door de gemeente. Het jeukt! We willen onze energie op de hele Wageningse cultuursector zetten." Casper Bijl is al even enthousiast: "We moeten in Wageningen niet langs elkaar heen werken, maar de dingen samen doen, elkaar versterken. Dat geeft goede energie. De belangen zijn voor veel mensen heel groot. We willen goed luisteren naar waar men behoefte aan heeft." Het viertal hoopt te bereiken, dat de verschillende disciplines elkaar gaan versterken. Zo gaat men bijvoorbeeld aan de slag om aanvragen bij de gemeente te versoepelen, waardoor een procedure daar eenvoudig en helder verloopt.

Somsen: "Daar heeft iedereen baat bij en de gemeente wil dit ook graag. Ik hoop op een mooie kruisbestuiving. Wat we doen moeten we goed doen, niet teveel en niet te vaak. We blijven continu kijken naar werkbare situaties. We hopen hier een doorbraak mee te bereiken op weg naar een mooie cultuurverandering. Voor veel culturele organisaties wordt het dan mogelijk om soepel iets te realiseren. Dan maak je van Wageningen een levendige stad". Casper Bijl: "Iedereen kijkt nu in deze crisistijd naar wat wel kan, zó positief! De gemeente denkt heel goed mee. Cultuur is belangrijk: mensen willen muziek, willen gezelligheid, willen bewegen. Wij gaan hiermee aan de slag, voor iedereen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden