Manager Alwin Heij: "De gezondheid van ons gasten moet gewaarborgd zijn, daar doen wij alles aan" (foto Jan Boer)
Manager Alwin Heij: "De gezondheid van ons gasten moet gewaarborgd zijn, daar doen wij alles aan" (foto Jan Boer) (Foto: )

"Wij zijn meer dan een bak water..."

De diverse banen zijn aan het zwemniveau aangepast

Door Jan Boer

Alwin Heij is manager van zwembad de Bongerd. Ook hier heeft de lockdown rond het coronagebeuren voor een drastisch veranderde situatie gezorgd.

WAGENINGEN - "We zagen de bui al hangen en voordat we het goed en wel beseften, moesten we dicht", verzucht Heij. Inmiddels is het zwembad beperkt geopend. "Wij zijn een organisatie, die geld moet verdienen, maar de volksgezondheid staat natuurlijk op één. We ontmoeten veel begrip, maar ook veel vragen. Ja, ik heb ook een paar weken niets gedaan. Maar toen kwam het sein, dat we beperkt open konden", vertel hij. Door de overkoepelende organisatie Sportfondsen werd een uitvoerig protocol gemaakt. Alwin Heij: "Daar moeten we ons aan houden en dat doen wij. In de praktijk komt het erop neer, dat we maximaal dertig banenzwemmers mogen verwelkomen, dat houdt dus financieel niet over. We zien deze mensen nog niet komen, we zitten nu op de helft. Men durft blijkbaar niet zo goed. Nou, kom alsjeblieft gewoon, het is allemaal prima geregeld!" In het gebouw zijn verplichte looproutes, tijdens het zwemmen mag er niet ingehaald worden, na afloop mag er geen gebruik van de douche gemaakt worden en dient men het pand direct te verlaten. Kleding wordt langs de rand van het bad gelegd. Het zwembad moet financieel goed op haar zaak letten. Alwin Heij: "Het probleem is, dat wij subsidie van de gemeente krijgen waarvan 75 procent als huur weer teruggaat naar de gemeente. De overheid ziet deze totale subsidie als omzet, dus een tegemoetkoming in de omzetderving is minimaal, terwijl we in verband met de voorschriften juist extra personeel in moeten zetten, een zwembadmedewerker en een corona-coördinator. Tel uit je winst". Hij vervolgt: "We waren een florerend zwembad met op sommige zondagen tussen de zes- en zevenhonderd bezoekers. Dat zijn er nu nul. Ja, hoe houd je dan als zwembad het hoofd boven water? We zitten in een heel lastige situatie. Gezondheid, zakelijk belang, economisch belang, het is een moeilijke afweging. Het wordt steeds lastiger, elke dag teren we verder in. Normaal zijn we de hele week twaalf uur per dag open, nu per week nog geen dertig uur. Als de mensen laten merken, dat ze willen zwemmen, dan kunnen we het misschien verder uitbreiden. Kom dus maar gewoon zwemmen!" Alwin Heij heeft de hoop, dat het zwemmen steeds verder van het slot gaat: "Zwemmen, bewegen is zo belangrijk! Wij zijn meer dan een bak water, een ontmoetingsplek voor jong en oud". Mensen, die willen zwemmen, moeten reserveren via de website van het zwembad zwembaddebongerd.nl. "Ik lig er best af en toe wakker van, maar we kunnen niet anders. Dan denk je: hoe lang houden we dit nog vol? We hebben een geweldig team, waarin creativiteit ervoor zorgt, dat wij dit goed doorstaan. Zwemmen is gezond. Wat we nodig hebben zijn mensen, die ons waarderen en komen zwemmen. Kom, voordat het te laat is!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden