Directeur Loek Buys hoopt op een snel weer levendige toekomst van theater Junushoff (foto Jan Boer)
Directeur Loek Buys hoopt op een snel weer levendige toekomst van theater Junushoff (foto Jan Boer) (Foto: )

"We zien gelukkig weer perspectief!"

Grote zaal 150 stoelen, kleine zaal 30 stoelen.

Door Jan Boer

Op donderdagmiddag 12 maart op 14.30 uur ging ook theater Junushoff op slot: de coronacrisis had de theaterwereld in zijn greep.

WAGENINGEN - Theaterdirecteur Loek Buys stond in één klap met zijn mensen voor het blok: "Het besluit kwam als een dreun. Die avond hadden we een uitverkochte zaal met Ali B. In de kleine zaal kwam bij Jazz in Wageningen een optreden van een Amerikaans orkest. Dit gezelschap had al vroeg in de gaten, dat er problemen kwamen, want diezelfde morgen zijn ze als de bliksem teruggegaan naar Amerika, vlak voordat daar de grenzen gesloten werden. Voor dit optreden waren zelfs twee mensen helemaal uit het Franse Metz gekomen." Iedereen werd in hoog tempo afgebeld. De rest van het seizoen is weg. 

Loek Buys: "We roken direct onraad omdat we dachten, dat het wel eens heel lang kon gaan duren. Het seizoen is naar de bliksem; er zijn vijftig voorstellingen vervallen. We hadden voor optredens in deze coronaperiode voor drie ton aan kaarten verkocht. Theatergezelschappen hebben veel productiekosten gemaakt." In het nieuwe seizoen vervallen grote producties. Een aantal is korter gemaakt en wordt twee keer op een avond uitgevoerd. Er zijn geen pauzes. De tarieven gaan niet omhoog. Junushoff zat met voorraden voor de horeca: "We hebben direct geprobeerd om daarvan zoveel mogelijk terug te krijgen bij de leveranciers. Daar was men heel coulant voor ons. We hebben overheidssteun aangevraagd en gekregen voor het vaste personeel en de huur werd opgeschort. Ik moet zeggen dat de gemeente geweldig met ons meedenkt. Dat kun je van de minister van cultuur niet zeggen, heel jammer." De schade voor de Wageningse schouwburg is tot nu toe twee ton. Het werk van de ambulante medewerkers werd opgezegd. Het programma voor 20/21 was helemaal klaar. Buys: "Van de honderdvijftig voorstellingen worden er zestig geannuleerd. Het wordt anders te kostbaar, omdat je maar een beperkt aantal toeschouwers kwijt kunt. We hebben nu voortdurend contact met veel andere theaterdirecties en producenten. Het is landelijk een enorme legpuzzel om alles geregeld te krijgen". Junushoff ziet weer perspectief na een tv-opname eind april in het theater van zangeres Niki Jacobs. 

Loek Buys: "Zij was daar met de Mauthausen Cyclus van Mikis Theodorakis. Deze opname werd op 4 mei uitgezonden door rtv Rijnstreek. Niki Jacobs zingt geweldig in het Jiddisch. Ik dacht: zij heeft nu verder óók niks. Toen heb ik de draai gemaakt! Deze opname stimuleerde ons om door te gaan! Want ik dacht eerst om het volgend seizoen maar helemaal dicht te blijven. Ja, we hebben er wakker van gelegen. Ja, we gaan weer voor die band met artiesten en publiek!" Alle theaters beginnen weer. Een blije Loek Buys: "We hebben hartverwarmende reacties gehad. Veel mensen doneren ons hun betaalde geld. Daarvan gaat 75 procent naar de gezelschappen en 25 procent naar ons. Men kan ook zijn geld terug vragen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden