Ook Dietmar Baars en Elsko Sjabbens van Diels restobar zijn blij met hun extra terrasruimte. (foto: Kees Stap)
Ook Dietmar Baars en Elsko Sjabbens van Diels restobar zijn blij met hun extra terrasruimte. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Meer ruimte voor de horecaterrassen

"Ik heb diep respect hoe de ondernemers dit aanpakken"

Door Kees Stap

Sinds 1 juni mag de horeca weer open. Ook kan er weer gegeten en gedronken worden op de terrassen. De gemeente Wageningen wil de horeca waar mogelijk steunen in deze moeilijke tijden. Daarom is hard gewerkt aan een plan om de terrassen te verruimen. Ook hoeft er tijdelijk geen terrasbelasting betaald te worden.

WAGENINGEN - Alle horeca-ondernemers hebben de afgelopen weken een plan in kunnen dienen voor terrasverruiming. Samen met de Koninklijke Horeca afdeling Wageningen en de Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW) is gekeken hoe de plannen gerealiseerd konden worden. Veiligheid stond voorop en de verruiming kon alleen als de ondernemer dat in overleg met de buurt heeft gedaan. Dat heeft bijzondere initiateven voor samenwerking opgeleverd. Zoals de avondhoreca en daghoreca die hun terrassen delen (Soek Damascus en Le Perron) en een terras op het plein voor Theater Junushoff waar samenwerking wordt gezocht met restaurants in de stad.

De gemeente Wageningen steunt de ondernemers ook financieel. De belasting voor de terrassen is voor de periode 15 maart tot 1 september kwijtgescholden. Voor de tijdelijke terrasuitbreidingen wordt geen belasting geheven. Het kwijtschelden van de terrasbelasting kost de gemeente ruim 30.000 euro, maar wethouder Maud Hulshof vindt het belangrijk om de ondernemers te steunen. “De horeca heeft het zwaar te verduren door alle maatregelen, maar is wel van groot belang voor de levendigheid in de stad. Juist nu moeten we hen steunen. We roepen de inwoners van Wageningen op om weer een bezoek te brengen aan de binnenstad en daarna een terrasje te pakken bij de horeca. Natuurlijk met inachtneming van de geldende regels.” Dat gaat volgens Hulshof sinds 1 juni goed, er zijn sinds de heropening nog geen boetes uitgeschreven. “Ik heb diep respect hoe de ondernemers en hun personeel dit aanpakken. Ik zag vorige week met eigen ogen hoe een paar gasten werden aangesproken die na een drankjes te dicht bij elkaar op het terras kwamen. Op een heel vriendelijke manier zorgde de ober er voor dat ze weer de juiste afstand in acht namen.”

Volgens Marc Hogeveen van de Koninklijke Horeca afdeling Wageningen is de horeca blij met de steun van de gemeente. “De uitbreiding van de terrassen is snel opgepakt en samen met de SOW en het Wagenings Ondernemers Contact (WOC) zijn bijna alle verzoeken ingewilligd. Ook zijn we blij met het schrappen van de terrasbelasting. Alle beetjes helpen, want ondanks dat we nu weer open mogen, blijven het zware tijden. Als restaurant of kroeg mag je binnen maar maximaal dertig gasten hebben en alleen huisgenoten mogen met meer dan twee personen aan een tafel. De omzetten zijn dus veel lager dan in normale tijden. Daarom hoopt de horeca op een versoepeling van de maatregelen, maar dat moet landelijk in Den Haag geregeld worden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden