Foto: Gert Budding

‘Alleen van Bas Paauwe iets geleerd’

Door Gert Budding

Van de meeste trainers die op de Wageningse Berg actief waren, heeft Marius van Reemst niet bijster veel geleerd. Vijf jaar droeg hij het groen-witte shirt van FC Wageningen. “Alleen oefenmeester Bas Paauwe vertelde zinnige dingen over het voetbal.”

RENKUM/WAGENINGEN – Marius van Reemst (72) is vol lof over Paauwe. “Vanaf mijn zeventiende tot mijn 22ste speelde ik voor FC Wageningen. Dat was een wereldtijd. Ik startte in de jeugdselectie en speelde regelmatig voor 750 toeschouwers tegen onder andere Feyenoord en PSV. Maar een trainer moet een speler verbeteren en dat is in mijn geval alleen Bas Paauwe geweest.

Van geen enkele andere oefenmeester heb ik iets kunnen opsteken. Arrogant? Nee”, zegt Marius van Reemst die op jonge leeftijd de overstap van WAVV naar FC Wageningen maakte. Hij maakte furore als rechterspits.

“Iedereen wilde naar FC Wageningen, als je ’s avonds de verlichting op de Wageningse Berg zag, ging jezelf ook gloeien. Ik maakte de overstap om stappen voorwaarts te maken, dat ging niet. Het gaat mij erom dat er een idee achter een handeling, actie zit. Ik was een boven gemiddelde voetballer, maar nagenoeg geen enkele trainer heeft mij iets bijgebracht, geleerd.

Held van Wageningen

Natuurlijk heb ik een prachtige tijd op de Berg gehad. Vooral als ’s maandags in de krant stond, ‘Van Reemst, held van Wageningen’. Destijds was het vijf rondjes om het veld, een positiespelletje en grote partij. Ja, ook bij FC Wageningen. Daarbij was de persoonlijke begeleiding ook niet daverend.

Prima coach

Maarten Vink was een prima coach, als mens een stuk minder. Wij liepen in de zware regen met die doorweekte trainingspakken over het veld, hij zat op een omgekeerde kruiwagen onder de tribune.

Bij WAVV heb ik van Joop Hellegering heb ik het meeste geleerd. Maar laat ik mezelf niet overschatten, misschien was FC Wageningen wel mijn plafond”, zegt Marius van Reemst die vervolgens samen met Frans van Ernst naar zaterdag derde klasser Redichem vertrok.

“De toenmalige voorzitter en sponsor Gert Krol haalde ons. Wij verdienden daar meer dan bij FC Wageningen waar Eddy Tanis en Ton van der Weerd de grootverdieners waren. Bij Redichem was ik ook jeugdtrainer, Frans hoofdtrainer. Prachtige club in Renkum, kan er niets negatiefs over vertellen. Krol had een ruim jasje, maar hij had niet veel verstand van voetbal. Dan kwam hij weer aan met een partijtje ballen, die meer het effect hadden van een ballon. Krol had meer verstand van sanitair.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden