Lysbeth Beels overhandigde het eerste exemplaar van de wandelgids aan de burgemeester op het 5 Meiplein.(foto: Kees Stap)
Lysbeth Beels overhandigde het eerste exemplaar van de wandelgids aan de burgemeester op het 5 Meiplein.(foto: Kees Stap) (Foto: )

Het pad ligt er al, nu is er ook een gids

Door Kees Stap

Wandelen met inhoud langs een prachtige route

Het pad lag er al, nu is ook de bijbehorende wandelgids van het Pad van de Vrijheid verschenen. Burgemeester Geert van Rumund kreeg vrijdag het eerste exemplaar overhandigd.

Wageningen - Het Pad van de Vrijheid is een wandelroute van ongeveer 155 km rondom Wageningen, opgedeeld in dertien etappes. De route passeert zeventien dorpen en steden in de regio. Deze route is anders dan al bestaande wandelingen. Ook inhoudelijk voegt het Pad van de Vrijheid duidelijk iets toe. De route biedt mensen de mogelijkheid om, al wandelend, vrijheid te herdenken, te beseffen en te beleven.

Lysbeth Beels is initiatiefnemer van het Pad van de Vrijheid. Samen met Ilonne Bongers, Wim Huijser en Robert Frijlink heeft zij de wandeling het afgelopen jaar vorm gegeven. Wandelen met inhoud, zo noemen zij het. “Voorop staat dat het een heel mooie wandeling wordt in een prachtige omgeving. Maar de inhoud is een mooie extra. De route haakt in op het verhaal van Market Garden en de bevrijding in 1945. Ook is er aandacht voor het cultureel erfgoed dat verwijst naar de Tweede Wereldoorlog, leven in vrede en 75 jaar vieren van de vrijheid. De wandelaars worden ook geïnspireerd en gestimuleerd om stil te staan bij de vrijheid in hun eigen leven. Daarvoor hebben we onder andere een aantal gedichten opgenomen in de wandelgids. Op onze website vind je nog meer inspiratie. De route is ideaal voor individuele wandelaars en toeristen, maar ook voor groepen als scholen, jongeren, nieuwe Nederlanders, kerken of organisaties die zich inzetten voor vrede en vrijheid.”

Burgemeester Van Rumund noemt het Pad van de Vrijheid een inspirerend initiatief. “Zeker in deze tijd waarin we onverwacht worstelen met vrijheid en de beperkingen die het coronavirus ons oplegt. Het Pad van de Vrijheid laat ons hierover nadenken. Daarnaast is het een prachtige route. Ik roep iedereen op om in ieder geval een deel van de route te lopen. Mensen popelen om weer leuke dingen te doen. Nog niet alles kan en mag helaas, maar wandelen mag gelukkig wel.”

De wandelgids van het Pad van de Vrijheid is een productie van Uitgeverij Blauwdruk. Naast uitgebreide kaarten, routebeschrijvingen en wetenswaardigheden over de bijzondere plekken onderweg, is er ook informatie over horeca, overnachtingen en het OV. De gids kost 18,50 euro en is verkrijgbaar bij diverse boekhandels in de regio.

www.padvandevrijheid.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden