Binnen een week hadden vrijwel alle Wageningse huishoudens een folder van Coronahulp in de  bus.
Binnen een week hadden vrijwel alle Wageningse huishoudens een folder van Coronahulp in de bus. (Foto: )

“Bel gerust, wij helpen je nog steeds”

Al 238 hulpvragen zijn sinds half maart opgelost

Door Kees Stap

Vanaf vandaag worden veel beperkende maatregelen om het coronavirus te bestrijden versoepeld. Maar het virus is nog niet weg. En er zijn nog steeds mensen die er hinder van ondervinden en hulp kunnen gebruiken. Daarom blijft Coronahulp Wageningen ook de komende maanden actief.

Wageningen – Coronahulp Wageningen is een initiatief van alle partijen die samenwerken in Welsaam, het Rode Kruis, inwoners en de gemeente Wageningen. Toen in maart het land zo’n beetje stil kwam te liggen, werd in sneltreinvaart een organisatie opgetuigd. Binnen een week hadden vrijwel alle Wageningers een folder in de bus met daarop informatie waar ze zich konden melden voor hulp. Ook konden ze zich aanmelden als vrijwilliger.

Astrid Zeilstra is een van de betrokkenen van Coronahulp Wageningen, zij maakt deel uit van het telefoonteam. waar vraag en aanbod op elkaar wordt afgestemd. “In de eerste weken kregen we vooral vragen om boodschappen te doen, klusjes in huis te verrichten, de hond uit te laten, of voor hulp bij videobellen. Ook waren er veel algemene vragen over corona, die mensen verwezen we vaak door naar het Rode Kruis.”

Inmiddels is het rustiger geworden, maar ook nu komen er volgens Zeilstra wekelijks nog zo’n tien telefoontjes binnen. “Deze week hebben we onze 238e hulpvraag kunnen oplossen. We hebben een meneer kunnen helpen die iemand zocht om zijn voedselpakket bij de voedselbank op te halen. Hij behoort zelf tot de risicogroep en durft niet op pad. Ook hebben we een Syrische man kunnen helpen die na tien jaar herenigd was met zijn moeder. Maar hij moest gewoon werken, waardoor zijn moeder dreigde te verpieteren op hun flatje. Wij hebben een Arabisch sprekende vrijwilliger gevonden die nu met moeder afspreekt.”

Sinds maart hebben meer dan 500 mensen zich gemeld bij Coronahulp Wageningen om andere inwoners te helpen. Volgens Zeilstra zijn die nu niet meer allemaal beschikbaar. “We merken de laatste weken steeds vaker dat mensen weer aan het werk zijn. Het kost wat meer moeite, maar het lukt ons toch steeds om vrijwilligers te vinden. Maar wie zich alsnog wil aanmelden, blijft van harte welkom.”

Coronahulp Wageningen heeft hetzelfde telefoonnummer als het Vrijwilligers Centrum. De laatste weken ziet Zeilstra dat de scheidslijn tussen coronagerelateerde vragen en gewone vrijwilligersvragen aan het verdwijnen is. “Maar dat maakt ons niet uit. Bel gewoon als je een vraag hebt, wij gaan je helpen.”

Contact met Coronahulp

Coronahulp Wageningen is tot 1 september van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur bereikbaar via 0317-413088. Mailen kan ook naar coronahulp@welsaam.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden