Een kleine duizend hardlopers genieten 90 kilometer lang van de mooie omgeving van Wageningen.
Een kleine duizend hardlopers genieten 90 kilometer lang van de mooie omgeving van Wageningen. (Foto: )

De Veluweloop gaat voorlopig door

"Uiterlijk 1 september gaan we beslissen of het doorgaat"

Door Kees Stap

Hoe organiseer je een evenement met meer dan duizend deelnemers en vrijwilligers waarvan je niet weet of het daadwerkelijk door mag gaan? De organisatie van de Veluweloop worstelt met deze vraag. Vooralsnog gaan ze er van uit dat de 39e editie op zaterdag 10 oktober gehouden wordt.

Wageningen – Vaak haalt de organisatiecommissie het draaiboek van voorgaande jaren uit de kast. Maar nu is volgens Noortje Giesbers en Daan Reijnen alles anders. “Het is een logistieke puzzel geworden. Alles wat we organiseren is onder voorbehoud. We moeten toestemming krijgen van de gemeente Wageningen en de overige gemeenten waar we doorheen komen. En er moet toestemming zijn van het RIVM.”

De Veluweloop noemt zichzelf de mooiste hardloopestafette van Nederland. Een kleine duizend hardlopers genieten 90 kilometer lang van de mooie omgeving van Wageningen. Naast het sportieve is ook het sociale aspect belangrijk. Hoewel Noortje en Daan voorzien dat dat onderdeel dit jaar wel eens zou kunnen sneuvelen. “We sluiten de Veluweloop altijd af met een diner en een mooi feest. Zoals het er nu naar uitziet, krijgen we daar geen vergunning voor. Dat is dan jammer. Maar de loop staat centraal, ons streven is er op gericht om die door te laten gaan.” Om dat voor elkaar te krijgen heeft de organisatie enkele veranderingen in gedachten. “De meeste drukte hebben we bij de start en finish van de etappes. We gaan waarschijnlijk in meerdere fases starten, zodat iedereen voldoende afstand van elkaar kan houden. Op de diverse locaties onderweg is dat prima mogelijk, dat hebben we al bekeken.”

Noortje en Daan verwachten niet dat het feit dat de WUR ook na de zomer minder colleges op de Campus gaat geven, een negatieve invloed heeft op het aantal deelnemers van de Veluweloop. “Misschien juist het tegenovergestelde en is iedereen blij dat je eindelijk weer eens wat leuks mag gaan doen. De deelnemers die niet in Wageningen wonen, kunnen ook gebruik maken van een tijdelijke camping op de sportvelden.”

De Veluweloop wil graag de groenste estafetteloop van Nederland te zijn. De geplande datum van 10 oktober is ook nog eens Dag van de Duurzaamheid. Reden voor de organisatie om er nog een extra schepje bovenop te doen. “We laten teams die gebruik maken van volgauto’s en niet van fietsen een extra toeslag betalen. We gaan daarnaast zo min mogelijk plastic gebruiken en besteden extra aandacht aan afvalscheiding.”

Aan het enthousiasme van de organisatie zal het in ieder geval niet liggen of de Veluweloop doorgaat. "Wij blijven hoopvol’, besluiten Noortje en Daan. “Uiterlijk 1 september gaan we beslissen of we doorgaan of dat we helaas een jaartje moeten overslaan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden