Jan Elsenaar is blij dat hij zijn bloemen weer aan de man kan brengen, maar mist wel zijn collega's. (Foto: Kees Stap)
Jan Elsenaar is blij dat hij zijn bloemen weer aan de man kan brengen, maar mist wel zijn collega's. (Foto: Kees Stap) (Foto: )

"Wij zijn één markt, maar wel op twee locaties"

Door Kees Stap

Toen half maart de coronacrisis losbrak, moest ook de Wageningse warenmarkt op de schop. Alleen de kramen die voedsel verkochten waren nog welkom rond de Grote Kerk op de Markt. Een strop voor de verkopers van bloemen, stoffen, kleding en telefoonbenodigdheden. Gelukkig werd er binnen een paar weken een alternatief gevonden. Deze kramen staan nu op woensdagochtend en zaterdag op de parkeerplaats Costerweg, vlakbij supermarkt Hoogvliet.

Wageningen - Kaasboer Harold Oskam is lid van de Marktadviescommissie. Hij staat met zijn eigen kraam wel op de Markt, maar mist zijn collega’s op de Costerweg. “We maken met zijn allen de markt en de stad gezellig. Alle marktkramen, maar ook de horeca en de overige winkels. Maar het kan helaas niet anders om de markt nu op twee locaties te houden. In eerste instantie mochten alleen de kramen met etenswaren nog op de markt staan. Op die manier konden we veilig de anderhalve meter in acht nemen. We hebben samen met de gemeente gezocht naar een oplossing voor de overige kramen en hebben die gelukkig snel gevonden. Rond 5 mei weken we al vaker uit naar de Costerweg en de Hoogvliet, dus er waren al voorzieningen. We zijn blij dat we dit alternatief hebben kunnen regelen.”

Bloemenman Jan Elsenaar is een van de marktkooplui op de Costerweg. Hij heeft alle begrip voor de verhuizing, maar vindt het toch jammer. “We missen de gezelligheid van de stad en de collega’s wel. Maar die paar weken dat ik thuis moest zitten, vond ik helemaal niks. Gelukkig mocht ik vanaf half april mijn bloemen weer aan de man brengen. De Wageningers weten ons ook op de Costerweg te vinden, maar het mag altijd drukker worden natuurlijk.”

Elsenaar en Oskam hopen dat de beide markten weer snel samengevoegd kunnen worden, maar zij zijn realistisch genoeg om te beseffen dat dit nog wel een tijd kan duren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden