Burgemeester Geert van Rumund was namens de gemeente de eerste ondertekenaar van het Wagenings Sport- en Beweegakkoord. (foto: Kees Stap)
Burgemeester Geert van Rumund was namens de gemeente de eerste ondertekenaar van het Wagenings Sport- en Beweegakkoord. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Iedereen moet mee kunnen doen met sporten en bewegen

Door Kees Stap

"Vandaag begint het werk pas echt, we kunnen aan de slag"

Frisbees in het park die je zo kunt pakken om mee te spelen. Toerfietsers die met Fietsmaatjes op pad gaan. Een buddysysteem waarin actieve sporters gekoppeld worden aan sporters die wel wat ondersteuning of aansporing kunnen gebruiken. Kinderen van ouders met een bijstandsuitkering toch naar het zwembad laten komen. Dat zijn een paar concrete acties die vermeld staan in het Wagenings Sport- en Beweegakkoord. Vorige week tekenden 45 partijen hun betrokkenheid bij dit initiatief.

Wageningen - ‘Heel Wageningen in beweging’, dat is de titel van het Wagenings Sport- en Beweegakkoord. Het is opgebouwd rond vier thema’s; Inclusief sporten en bewegen, vitale sport- en beweegaanbieders, vaardig in beweging van jongs af aan en gezond door sport en bewegen. Binnen die vier thema’s zijn 31 actieplannen geformuleerd waarmee een of meerdere partijen aan de slag gaan. In de actieplannen worden verschillende doelgroepen genoemd zoals ouderen, kwetsbare groepen en jongeren en kinderen. Om alles te kunnen realiseren is er ook aandacht voor de sportaanbieders. Zij kunnen extra ondersteuning aanvragen om de plannen uit te voeren. Uiteraard komen onderwerpen over sport, bewegen, gezondheid en mee kunnen doen aan de orde.

Anneke Hiemstra heeft het Sport- en Beweegakkoord als sportformateur begeleid. “Ik ben er trots op dat we dit met zijn allen met hard werken hebben bereikt. Het was een proces met de nodige hobbels tussendoor. Het overlijden van Gert Jan van Leeuwen, de voorzitter van KV Wageningen en heel betrokken bij dit project, heeft iedereen diep geraakt. En vanaf half maart mochten we uiteraard niet meer fysiek bij elkaar komen. Maar we zijn er toch in geslaagd om het akkoord voor de zomer klaar te hebben. Alle gemeenten in Nederland krijgen een lokaal Sport- en Beweegakkoord, maar ik durf wel te stellen dat die in Wageningen heel bijzonder is. Het feit dat 45 partijen tekenen, variërend van sportclubs tot gemeente, van scholen tot fysiotherapeuten en van maatschappelijke organisaties tot politieke partijen, tekent betrokkenheid. Iedereen ziet de waarde van bewegen en meedoen. Nu mag iedereen aan de slag, want vanaf vandaag begint het pas echt!”

Het akkoord is te downloaden via de website van de Wageningse Sportraad: www.sportraadwageningen.nl/sportakkoord/. Partijen die om welke reden dan ook (nog) niet betrokken zijn, kunnen zich alsnog aanmelden via de website van de Sportraad.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden