Vlnr: Sam Heijnens, Cecile van Hattem en Sabine Karssen op de Wageningse begraafplaats de Leeuwerenk (foto Jan Boer)
Vlnr: Sam Heijnens, Cecile van Hattem en Sabine Karssen op de Wageningse begraafplaats de Leeuwerenk (foto Jan Boer) (Foto: )

Kleine uitvaarten blijken vaak intiem

Afscheid en uitvaart in coronatijd

Door Jan Boer

Voor uitvaartondernemers is de coronaperiode een zeer bijzondere tijd. Uitvaarten krijgen onbedoeld door de beperkingen veelal een intiem karakter vanwege het beperkte aantal mensen, dat bij de uitvaart aanwezig mag zijn.

WAGENINGEN - Sam Heijnens, Sabine Karssen en Cecile van Hattem hebben alle drie -los van elkaar- een kleine uitvaartonderneming. Sam richt zich met name op Wageningen, Sabine op Ede en Cecile op Arnhem. Maar samen hebben zij een unieke verbinding. Sam: “In coronatijd zijn er prachtige, intieme en liefdevolle uitvaarten ontstaan! Creativiteit wordt gestimuleerd. Ondanks veel beperkingen, zoals het aantal mensen, dat afscheid wil nemen van de overledene, creëren wij bijzondere alternatieven om toch in en vanuit verbinding afscheid te kunnen nemen. De reacties van de nabestaanden zijn voor ons een reden om op deze wijze door te gaan en kleine, intieme uitvaarten te realiseren". Cecile van Hattem vult aan: "Eigenlijk is het heel mooi, dat het klein kan. Dat krijgen we vaak terug van de mensen. Nu kun je een uitvaart op de mooiste plekken plaats laten vinden, plekken waar je anders met grote groepen niet kunt komen". Ze voelt haar werk als een roeping: "Ik zag een geweldige uitvaartondernemer bij mijn ouders, dat heeft mij geïnspireerd om dit ook te doen". Sabine Karssen wist het al heel lang: "Ik heb een mooie herinnering aan het overlijden van mijn opa als puber van vijftien. Daar ben ik aangeraakt om dit vak te kiezen. Het past helemaal bij mij". Voor Sam Heijnens kwam het na de plotselinge dood van haar man: "Ik dacht altijd al, dat wanneer ik terug zou komen op aarde, ik dit vak zou kiezen. Ik werkte als therapeut. Mijn zoon opende mij de ogen en zei: Mam, waarom doe je het nu niet? Als therapeut heb ik veel mensen, die terminaal waren, meegemaakt. Het past me naadloos, je kunt vaak heel diep gaan". De drie zijn het erover eens, dat de nabestaanden volop betrokken moeten worden in het zelf vorm geven aan het afscheid. De mooiste uitvaarten ervaren ze in deze periode. Sabine: "Toen de lockdown kwam ging het voor ons van honderd naar dertig . Niet vanwege coronadoden, maar vanwege het feit, dat het allemaal heel klein moest gebeuren. Het mocht niet meer zoals we wilden. Zo kon bijvoorbeeld een school niet aanwezig zijn bij een uitvaart, maar kunnen we wel meer en bijzondere, symbolische dingen doen zoals bjvoorbeeld het loslaten van vlinders. Er wordt een groot beroep op onze creativiteit gedaan, dat maakt het mooi!" Cecile hoopt, dat mensen nu ervaren, hoe mooi een intiem afscheid kan zijn: "Er wordt meer moeite gedaan om erbij te zijn, heel bewust, heel selectief. Een herdenkingsdienst voor meer mensen een paar maanden later kan heel belangrijk zijn, want rond die tijd komt de werkelijkheid hard binnen". Sam Heijnens legt uit: "Heb je een uitvaartverzekering dan kun je altijd kiezen voor een ondernemer, die jouw voorkeur heeft. Bij een naturapolis en kapitaalpolis betaalt de verzekering het bedrag uit dat hiervoor staat".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden