De kinderen werden bij de aftrap van 'Plezier in Taal' geholpen door bblthk-directeur Manja Mekking, wethouder Anne Janssen en kinderburgemeester Mats van Leersum. (foto: Kees Stap)
De kinderen werden bij de aftrap van 'Plezier in Taal' geholpen door bblthk-directeur Manja Mekking, wethouder Anne Janssen en kinderburgemeester Mats van Leersum. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Spelen met taal is hartstikke leuk

Kees Stap

Spelen met taal is leuk. Dat bleek vorige week maar weer eens in Speeltuin Tuindorp waar het project ‘Plezier in Taal’ van start ging. Enthousiast gooiden de kinderen attributen met woorden in het zwembad. In de zandbak werd fanatiek gegraven naar woordenschatten.

Wageningen - De bblthk wil dat iedereen, maar vooral jonge kinderen en hun ouders, ervaart dat spelen met taal leuk is. Niet alleen in de bibliotheek, maar het liefst overal. Daarom vroegen ze een aantal mensen uit de stad om mee te denken over een taalexperiment in de speeltuin. Gert Engelen, de voorzitter van Speeltuin Tuindorp, was direct enthousiast en samen met cultuurcoördinator Judica Lookman en de coördinator vroeg- en voorschoolse educatie Joleijn Ruijter is het concept onder regie van de bblthk uitgewerkt. Er kwam een landelijke subsidie en vervolgens konden de vormgevers Florian de Visser en Stijn van der Vleuten aan de slag. Zij vonden een creatieve manier voor het ‘talig’ maken van drie bestaande speelobjecten in Tuindorp; de zandbak, het zwembad en het klimrek.

Het project zou dit voorjaar onthuld worden tijdens een groot taalfeest, maar Corona gooide roet in het eten. Nu de speeltuin weer vaker open gaat en de schoolvakantie voor de deur staat, werd het tijd om het woordschatgraven, woordenklimmen en woordenzwemmen toch in gebruik te nemen. Hopelijk kan het taalfeest dan volgend jaar alsnog groots gevierd worden.

Volgens bblthk-directeur Manja Mekking is 'Plezier in Taal' een uniek project in Nederland. “In de bblthk zijn wij dol op taal. Wij willen dat graag delen met kinderen en hun ouders en dat plezier ook op andere plekken in de stad beleven. We zijn heel bij dat Speeltuin Tuindorp met ons mee wil doen. Het is hartstikke leuk om te zien hoe de kinderen vanmiddag al vol enthousiasme met de taalspelletjes aan de slag gaan. Wij hopen dat dit project een voorbeeld is voor anderen. We zijn al in gesprek met zwembad de Bongerd, maar het biedt ook mogelijkheden voor andere speelplekken en schoolpleinen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden