Joost de Jong wordt met ingang van het nieuwe seizoen de trainer van GVC. Zijn werkterrein is en blijft de Wageningse Campus.
Joost de Jong wordt met ingang van het nieuwe seizoen de trainer van GVC. Zijn werkterrein is en blijft de Wageningse Campus. (Foto: Dick Martens)

'Mijn spelers moeten plezier hebben, leren en uitgedaagd worden'

‘Ik kan zoveel in het trainer-schap kwijt’

Door Dick Martens

Op de Wageningse Campus Plaza is het, in en om de diverse eetgelegenheden, een drukte van belang. De zon doet zijn werk en maakt het er aangenaam vertoeven. Niet voor niets wilde Joost de Jong juist daar afspreken om er zijn licht te laten schijnen over ‘zijn’ club: GVC. De studenten voetbalvereniging waar hij ruim 10 jaar geleden, als 23-jarige student en samen met zijn tweelingbroer Menno, zijn voetbalschoenen weer uit het vet haalde om weer ‘lekker te gaan ballen’. Het werd een wederzijdse voltreffer.

WAGENINGEN - De Jong ontpopte zich als een voor GVC ideale aanvulling, want club en speler bleven onlosmakelijk met elkaar verbonden: als speler, penningmeester, invaller-doelman en interim-trainer. Nu maakt de alleskunner de cirkel helemaal rond. Hij wordt namelijk met ingang van het seizoen 2020-2021 de ‘nieuwe’ hoofdtrainer en volgt daarmee Rezah Bican op.

Voetbal niet groter maken

Het werd een bewuste keuze, want de Jong was toe aan die nieuwe stap. ,,Ik ben de cursus TC3 gaan doen. En hoewel er wel eens minachtend over wordt gesproken, heb ik er enorm veel van opgestoken en er zelfs in het dagelijks leven profijt van.” Het dagelijks leven speelt zich grotendeels af op de Wageningse Campus, waar de Jong (33) docent wildbeheer en ecologie is. ,,In de collegebanken kom ik dan ook regelmatig GVC-spelers tegen. Dat vergt een wat andere benadering, maar dat gaat eigenlijk moeiteloos.” Zoals ook het integreren binnen GVC hem probleemloos afging. ,,Voor mij is het voetbal een heerlijke uitlaatklep en waar kan je dat dan beter doen dan bij een club als deze. Hoewel wij zeker ook gaan voor het winnen van wedstrijden en heerst er discipline binnen de lijnen, maar wat de jongens voor en na de wedstrijden doen, daar zijn ze vrij in. Je moet het voetbal ook niet groter maken dan het is. We spelen vierde klasse, streven naar promotie, maar dat mag niet ten koste gaan van plezier en gezelligheid. Maar ik wil ze wel dingen leren en ze uitdagen. In trainingsvormen en in de speelwijze. Dat ik de cultuur van de club ken, zie ik daarbij als een voordeel.

Ideaalbeeld

In het streven om ‘zijn’ spelers naar een hoger plan te brengen staat de nieuwe trainer niet alleen. ,,GVC is voor en door studenten. Net als bij mijn werk probeer ik studenten op te leiden. Dat betekent: verantwoordelijkheid geven aan talentvolle jongens en dan bedoel ik talentvol in de zin van inzicht of leiderscapaciteiten. Daarbij wil ik die jongens dan trainingsoefeningen laten uitvoeren en zelfs opzetten. Maar ook de wedstrijdvoorbereiding en de bespreking. Mijn ideaalbeeld daarbij is, dat ik op een gegeven moment alleen het overzicht en de controle hoef te houden.” Dat moet dan gaan gebeuren in de 4e Klasse B, een klasse die de Jong wel aanspreekt. ,,Ik kijk uit naar de derby’s tegen WAVV, WVV Wageningen en CHRC. Hoe onze selectie eruit gaat zien weet ik nog niet. De kern is gebleven en nieuwe spelers van niveau dienen zich zeker weer aan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden