Het complex aan de Javastraat is al klaar voor de student van de toekomst. (foto: Kees Stap)
Het complex aan de Javastraat is al klaar voor de student van de toekomst. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Denktank buigt zich over studentenkamers

Blijven studenten wel op kamers wonen als de colleges online worden gegeven? Hoeveel eerstejaars komen er in september? En hoe zit het met de studenten uit het buitenland? Dat zijn vragen die studentenhuisvester Idealis en de gemeente Wageningen zich stellen nu duidelijk is dat de coronacrisis gevolgen zal hebben voor de huisvesting van studenten.

Door Kees Stap

Wageningen - In het najaar start de gemeente Wageningen samen met Idealis, de WUR, de gemeente Ede en studenten een denktank om te onderzoeken wat de effecten van deze veranderingen zijn op de toekomstige vraag naar studentenhuisvesting. Ook wordt gekeken hoe dit staat in relatie tot een andere ontwikkeling. In Wageningen is er de komende jaren behoefte aan zo’n 1200 extra woningen voor huishoudens.

Los van deze cijfers ziet Idealis de komende jaren sowieso veel veranderingen in de vraag van studenten naar kamers ontstaan. “De tijd van grote afdelingen met gezamenlijke douches en wc’s gaat voorbij”, weet Idealis-directeur Bart van As. “Studenten worden individualistischer en komen hier om te studeren en te sporten, en veel minder om samen met huisgenoten op te trekken. Ook gaan we zien dat ze veel korter in Wageningen blijven. Ze doen een deel van hun studie hier en gaan daarna bijvoorbeeld naar Utrecht of Eindhoven. Je kunt dus zeggen dat er meer vraag is naar kwaliteit dan naar kwantiteit. Daar spelen wij nu al op in door in onze gebouwen op de Javastraat, bij Mouterijnoort en de nieuwbouw bij Kirpestein kleinere afdelingen te maken. De kamers hebben daar een eigen douche en wc.”

De denktank van komend najaar gaat zich vooral buigen over de ontwikkelingen van de komende 20 jaar. Van As stelt dat de nieuwbouwplannen die Idealis heeft bij de Costerweg, de oude vakschool op de Marijkeweg, Bornsesteeg en Born Oost gewoon doorgaan. “De verwachting is dat de studentenaantallen weer gaan stijgen als de coronacrisis voorbij is. Dit betekent dat we deze locaties de komende jaren nog hard nodig hebben om studenten te kunnen huisvesten.´

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden