Kunstmarkt 'Montmartre aan de Rijn'


Vlnr. Martijn Adelmund, John Albers en Ivanka de Ruijter zijn helemaal klaar voor 'Montmartre aan de Rijn' (foto Jan Boer)
Vlnr. Martijn Adelmund, John Albers en Ivanka de Ruijter zijn helemaal klaar voor 'Montmartre aan de Rijn' (foto Jan Boer) (Foto: )

Kunstmarkt 'Montmartre aan de Rijn'

Op zaterdag 15 augustus is er in het kader van de Cultuurzomer Wageningen 2020 een kunstmarkt in Franse sfeer op het plein voor de Johannes de Doperkerk aan de Bergstraat.

Door Jan Boer

WAGENINGEN - 'Montmartre aan de Rijn', dat is het veelbelovende motto van de kunstmarkt, die in het leven is geroepen door Martijn Adelmund en Ivanka de Ruijter. "We willen veel meer en veel vaker kunst op straat laten zien en dan met name ook op die plekken, die normaal gesproken wat minder aandacht krijgen. Bij de katholieke kerk heb je zo'n mooie plek. Martijn en ik zijn de kerk binnengestapt met ons plan en daar werden we enthousiast ontvangen, met open armen. Pastoor Henri ten Have noemde de kerk de Sacré-Cœur van Wageningen... De Johannes de Doperkerk wil veel meer richting de stad doen, dus dat kwam allemaal mooi bij elkaar". John Albers is namens de kerk de gastheer: "Dit sluit zo mooi aan met waar wij al mee bezig zijn. Op de zaterdag van de kunstmarkt is de kerk open en kan er tekst en uitleg verkregen worden voor iedereen die de kerk wil bezoeken". In de directe omgeving van de kerk zijn twee ondernemingen met een Franse naam: 'Imagine' aan de overkant van de straat met kunst, boeken en design en om de hoek van de Bevrijdingsstraat wijnbar en bistro 'Chez Petit Louis', tegenover hotel De Wereld. "Het wordt een sfeermarkt. Je hoeft echt niet meer naar Frankrijk, het buitenland halen we hier naar toe. Fijn voor de mensen, die niet op reis kunnen. We waren natuurlijk al een kunst- en cultuurhoekje met theater gewend tijdens de Bevrijdingsfestivals in het Torckpark. Het wordt allemaal gemaakt waar je bij staat. Je bent als publiek onderdeel van wat je ziet. Het is eigenlijk gek, dat zoiets nog nooit eerder hier op dit leuke plein is gebeurd. Het is er zó geschikt voor", vindt Martijn Adelmund. De organisatoren ondervinden veel enthousiasme en steun voor hun plannen. "Er is best het een en ander mogelijk. De gemeente ondersteunt dit. Je mist niks, alles kun je zien en beleven via een corona-looproute", zegt Ivanka. Er is accordeonmuziek op straat, bij 'Chez Petit Louis' en 'Imagine' zijn terrassen op straat, er komen sneltekenaars, een live-kunstproductie, Franse producten, Willy Knuiman van Willy's Warenhuis verzorgt de styling. Er zijn een kaasboer en een wijnboer, hoe Frans wil je het hebben? De trap voor de kerk fungeert als een natuurlijk podium voor de verschillende optredens. Ook de inmiddels bekende Dodge Dichters zijn aanwezig. "Je kunt lekker op het terrasje zitten en genieten van wat er gebeurt, of kijken naar het portret dat er van je getekend wordt", zegt Martijn Adelmund. "We willen bekijken of dit het begin is van een nieuwe jaarlijkse traditie op zijn Frans. Nu in coronatijd kunnen we nog niet echt groot uitpakken, maar daarvoor zijn in de toekomst wel de mogelijkheden, want er wordt bijzonder enthousiast op dit gebeuren gereageerd. We hebben de wind mee", vertelt Ivanka de Ruijter. Er is ook aandacht besteed aan kinderactiviteiten. Op de kunstmarkt is de mogelijkheid om te pinnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden