Beiaardier Boudewijn Zwart. (foto: Dirk-Jan Breunissen)
Beiaardier Boudewijn Zwart. (foto: Dirk-Jan Breunissen) (Foto: )

Beiaardier speelt verzoeknummers

"Zeg nooit klokkenluider tegen een beiaardier."

Als er in deze tijd één muzikant is die ongestoord doorspeelt, is dat onze Wageningse beiaardier Boudewijn Zwart wel. Hoog in de toren gezeten strooit hij zijn vrolijke klokkenklanken over de stad uit. Op voldoende afstand van omwonenden en winkelend publiek.

WAGENINGEN – Tijdens de Wageningse Cultuur Zomer speelt hij iedere woensdagmorgen tijdens de markt. "Ik ben er heel blij mee", glundert Boudewijn Zwart. "Sinds 2004 speel ik slechts eens in de veertien dagen op het carillon van de Grote Kerk.Omwonenden die al verzoeken deden hoeven nu niet meer twee weken te wachten. Elke woensdagmorgen van 9.30 uur tot 10.30 uur speel ik een uur lang muziek voor iedereen."


In Nederland zingt de tijd

De toren van de grote kerk is eigendom van de gemeente en werden als vanouds gebruikt als tijdsaanduiding. "Omdat niemand een horloge had, kocht de stad een uurwerk dat zichtbaar voor iedereen in de toren werd opgehangen", legt Zwart uit. "Sinds de 14de eeuw werden in Nederland al extra klokjes aangeschaft die een kort melodietje speelden voorafgaande aan de klokslagen. Dit noemde men ‘de voorslag’ of ‘het carillon’. Het is een typisch Nederlands muziekinstrument. Een toerist viel het meteen op en verwoordde het heel mooi: ‘In Nederland zingt de tijd’."


Monument van stadsrechten en vrijheid

"Het carillon van Wageningen behoort tot de mooiste van Nederland. Het heeft 50 klokken en is het eerste carillon dat geheel zuiver is gestemd. De meeste klokken zijn in 1962/1963 gegoten door klokkengieterij Eijsbouts te Asten. Deze klok werd oorspronkelijk voor een andere kerk in de gemeente Utrecht, maar in 1947 geschonken aan Wageningen omdat Utrecht zich moreel verplicht voelde hulp te bieden aan het door de oorlog zo zwaar geteisterde Wageningen. Daarmee is het ook een klinkend monument voor vrijheid."


Verzoeknummers

Elke woensdag speelt Boudewijn van 9.30 uur tot 10.30 uur een afwisselend programma vanaf de toren. "Het is prachtig om te zien hoe divers de verzoeken zijn. Als een muziekstuk een goede herkenbare melodie heeft, dan is het meestal wel speelbaar." De verzoeken kunnen met vermelding van de naam Wageningen bij mij ingediend worden via de e-mail: boudewijnzwart@gmail.com Zwart laat de indieners tijdig weten wanneer hun verzoek wordt gespeeld.

Zwart geeft tot slot nog een belangrijke tip "Zeg nooit klokkenluider tegen een beiaardier", grapt Zwart, ‘dan heb je meteen ruzie! Een klokkenluider trekt namelijk aan een touw. Daardoor wordt de klok heen en weer gezwiept en slaat de klok met volle kracht tegen de klepel. Dit Bim-Bam-geluid klinkt heel dominant. Heel veel mensen denken dat ik dat doe. Maar gelukkig kan ik heel zacht spelen op de klokken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden