Voedselactie: 'Delen smaakt beter'


Inkijkje in de keuken. Deze foto is gemaakt ruim voor de coronacrisis in de keuken van Food of Cultures (foto Pauline van Tuyll)
Inkijkje in de keuken. Deze foto is gemaakt ruim voor de coronacrisis in de keuken van Food of Cultures (foto Pauline van Tuyll) (Foto: )

Voedselactie: 'Delen smaakt beter'

Men kan kiezen uit diverse pakketten

Door Jan Boer

Een maaltijd met een maatschappelijke visie. Dat staat de mensen van Food of Cultures voor ogen. Dit cateringbedrijf wil minder draagkrachtige mensen in staat stellen om gratis te genieten van een goede, verantwoorde maaltijd.

WAGENINGEN - "De coronacrisis leert ons dat in moeilijke tijden creatieve oplossingen bedacht moeten worden voor mensen, die het moeilijk hebben. Wij geloven er heilig in, dat na deze crisis de wereld er anders uit gaat zien en dat wij dan naar een solidaire samenleving toe groeien", aldus Mahan Eslami van Food of Cultures. Ze vervolgt: "Alles viel overal stil in de coronatijd, ook bij ons, maar wij wilden niet stil blijven zitten. We hebben in de crisistijd eenmalig gratis maaltijden aan zorgmedewerkers verstrekt, die zóveel goed werk hebben verricht. Dat liep uitstekend. We zijn vervolgens gaan bedenken hoe we dit richting de mensen, die het moeilijk hebben, nog beter kunnen doen".

 Daar kwam het volgende concept uit. Wanneer men vier maaltijden bestelt, betaalt men voor vijf. Deze ene maaltijd gaat naar AZC De Bosrandweg of naar Voedselbank Neder Veluwe. Food of Cultures levert daar nog een gratis maaltijd bij. Zo ontstond het idee van 'Delen smaakt beter'. De opzet is nu om een jaar lang alle bewoners van AZC De Bosrandweg en de cliënten van de Voedselbank elke maand een gratis maaltijd te verstrekken. 

“Dat zijn er ruim zesduizend in een jaar", aldus Mahan. Zo'n maaltijd bestaat uit rijst of aardappelen, groente en vlees. De maaltijden worden gesealed en gekoeld aangeleverd, waardoor ze vier dagen houdbaar zijn. De werkwijze is helder: "We hebben 260 Vrienden van Food of Cultures nodig, die dit avontuur met ons willen aangaan". Deze Vriend neemt maandelijks af, maar heeft verschillende flexibele mogelijkheden: vier maaltijden in één keer, of twee in twee weken of cadeau geven of opsparen voor een kleine catering. Voor de bedrijven zijn er vier pakketten. Voor kleine MKB’ers vanaf 250 euro, tot 2000 euro voor grotere bedrijven, die verbinding met Wageningen zoeken. Bij pakket Betrokken doneert het bedrijf 100 maaltijden, Food of Cultures doneert 35 maaltijden en het bedrijf ontvangt 25 maaltijden om uit te delen onder medewerkers of relaties. Mahan: "Wij geven met name vrouwen met een migratieachtergrond kansen om zich te ontplooien. Daar krijgen wij energie van, omdat iedereen de waardering krijgt in de rol die ze vervullen. Het is beter om je te ontplooien dan om thuis te zitten. Deze mensen nemen hun knowhow mee, ze hebben de kans om hun eigen recepten mee te nemen". 

Aan de maatschappelijke kant willen we de zwakkere groepen steunen door middel van een verse maaltijd". Dus wil je structureel deze mensen steunen dan kun je meedoen aan dit concept. Mahan: "Ik heb er vertrouwen in dat er veel Vrienden komen. Dit leeft in Wageningen! Het mooie is als je meedoet, dat wanneer jij zit te eten, dat je dan weet dat anderen er ook van genieten". 

Kijk voor meer informatie en mogelijkheden op www.delensmaaktbeter.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden