Vrijwilligers voor vluchtelingen gezocht!

19 oktober 2021 om 17:27 Lokaal Deel je nieuws

Vluchteling Onder Dak (VOD) zoekt mensen die een paar uur per week beschikbaar hebben om zich in te zetten voor vluchtelingen. VOD is een vrijwilligersorganisatie die zich bezig houdt met de opvang en begeleiding van mensen waarvoor het eerste verzoek tot asiel is afgewezen en die om verschillende redenen niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. De Nederlandse overheid biedt hen geen onderdak meer en ondersteuning wordt stop gezet. De vluchtelingen komen dan op straat te staan, vaak ziek en getraumatiseerd, zonder voorzieningen, zonder perspectief. VOD maakt zich sterk voor deze mensen en kinderen, en kan daarbij altijd extra handen gebruiken.

Zo is VOD op zoek naar vrijwilligers die een buddy (maatje) voor een vluchteling willen zijn. Een buddy bouwt een vertrouwensrelatie op met een vluchteling door bijvoorbeeld samen te wandelen, samen te koken, de post door te nemen, winkelen, sporten of een andere hobby uit te oefenen. Zo help je de vluchteling om zijn/haar weg te vinden in de Nederlandse samenleving en wordt hun sociale isolement doorbroken.

Daarnaast is VOD op zoek naar een algemeen bestuurslid. Als bestuurslid houd je je bezig met de langere termijn visie en strategie van de organisatie. Het bestuur ondersteunt haar vaste medewerkers in hun werk door met hen in gesprek te gaan over de dillema’s die zij tegenkomen. Maar het is ook praktisch werk, doordat het bestuur actief betrokken is bij het zoeken van nieuwe huisvesting voor vluchtelingen, contacten met gemeente en andere instanties, organiseren van en deelnemen aan evenementen, etc.

´Ik vind het heel verrijkend om dit werk te doen.´ vertelt Dorien de Jonge, bestuurslid en eerder actief als buddy bij VOD. ´Ik leer veel over een ander, maar juist ook over mezelf. Het is zo mooi om een verschil te kunnen maken voor deze mensen, die in een heel kwetsbare positie zitten maar ook vol met potentie zitten en de wil om iets van hun leven te maken.´

Wil je ook een verschil maken? Neem voor meer informatie contact op met Marre Adu-Ampong via aandeslag@vodwageningen.nl of 06-41676935. Op www.vodwageningen.nl vind je meer informatie en kun je jezelf aanmelden voor de nieuwsbrief van VOD.

advertentie
advertentie