Studenten staan met de Morgenster vlag voor het gebouw van Unilever
Studenten staan met de Morgenster vlag voor het gebouw van Unilever Paul van Oeffelt

Solidariteit met West Papoea: stop de genocide en ecocide en bevrijd West Papoea.

1 december 2021 om 15:55 Lokaal Deel je nieuws

Studenten van de Wageningen Universiteit hebben woensdag 1 december een solidariteitsdemonstratie met West Papoea georganiseerd. Hun boodschap: stop de genocide en ecocide en bevrijd West Papoea.

Woensdag 1 december is het 60 jaar nadat in 1961 voor het eerst de vlag van West-Papoea werd gehesen en zij onafhankelijk werden van het Nederlandse koloniale bewind. Het is dan ook precies een jaar geleden dat hun regering-in-wording en Groene Staat bekend werden gemaakt (1), die tijdens de COP26 in Glasgow werd gelanceerd (2). 1 december is het West Papua Liberation Day, en zal er in Den Haag de vlag van West-Papoea gehesen worden, om de vrijheid van dit land te eisen. Uit solidariteit, maar ook omdat de Wageningen Universiteit via sponsoren verbonden is aan West Papoea, wordt er ook in Wageningen gedemonstreerd.

Niet alleen wordt West Papoea nog steeds geteisterd door militaire aanvallen door Indonesië, waarin sinds 1961 500.000 mensen zijn gedood. Ook herbergt West Papoea het op twee na grootste tropische regenwoud, de grootste goudmijn ter wereld, en is het onderhevig aan snelle ontbossing door de oprukkende palmolieplantages voor biobrandstof, voedsel en zeep. Deze ontbossing zal naar verwachting alleen maar toenemen als het Indonesische plan voor een snelweg dwars door de Papoeaanse gebieden wordt doorgedrukt (zie ook onderzoek (3)). Unilever speelt hierin als ’s werelds grootste importeur van palmolie een cruciale rol. Met een vestiging op de Wageningen campus, en rol als sponsor van verschillende onderzoeken, vinden de studenten dat het dan ook aan hen is om in solidariteit te staan, maar ook Unilever onder druk te zetten de genocide en ecocide te stoppen. “We kunnen de eco- en genocide op de West Papoea niet langer in de radiostilte laten voortduren, en we moeten druk zetten op neokoloniale bedrijven en instellingen die financieel profiteren van deze ontbossing en genocide”, zegt Jiske, student Environmental Sciences.

De studenten hebben een vlag gehesen buiten het Forum gebouw en hebben de vlag als symbool voor solidariteit op hun gezicht geschilderd. “Dit is een wereldwijd symbool voor de bevrijding van West Papoea”, aldus Raki Ap, internationale woordvoerder van de beweging. Met West Papoeaanse vlaggen lopen ze een ronde over campus, terwijl ze flyers uitdelen om medestudenten over de kwestie in te lichten.

advertentie
advertentie