GroenLinks Wageningen presenteert 10-puntenplan voor eerlijk wonen aan kamerlid Laura Bromet
GroenLinks Wageningen presenteert 10-puntenplan voor eerlijk wonen aan kamerlid Laura Bromet Merel Tieland

GroenLinks presenteert 10-puntenplan voor eerlijk wonen aan kamerlid Laura Bromet

20 februari 2022 om 00:26 Lokaal Deel je nieuws

Op zaterdag 19 februari presenteerde GroenLinks Wageningen haar 10-puntenplan voor Eerlijk Wonen aan Tweede Kamerlid Laura Bromet.  Zij ging in gesprek over wat er landelijk, regionaal en lokaal gedaan kan en moet worden om het woonprobleem op te lossen.

Bouwplannen zijn er genoeg, maar met bouwen alleen wordt het grote tekort aan betaalbare woningen niet opgelost. Er is sprake van een structureel probleem.

De woningmarkt is een verdienmodel geworden terwijl wonen een grondrecht is. Huur en koopprijzen rijzen de pan uit en slokken een steeds groter deel van het inkomen op. Doorstroming stagneert. Hervormingen zijn nodig. Te beginnen met landelijke maatregelen als het afschaffen van de verhuurdersheffing waardoor woningcorporaties meer sociale woningen kunnen bouwen, het aanpakken van speculatie met woningen door belastingvoordelen voor speculanten en huisjesmelkers aan te pakken en door huurprijzen in de vrije sector te reguleren. Hierdoor wordt het financieel onaantrekkelijk om huizen op te kopen en door te verkopen of voor exorbitante prijzen te verhuren.

GroenLinks wil dat er veel meer betaalbare en goede woningen beschikbaar komen, maar wil er tegelijkertijd voor waken dat alles wordt volgebouwd en hiervoor onnodig natuur en groen wordt opgeofferd. De groene ruimte tussen onze steden en dorpen is van levensbelang als verbinding tussen natuurgebieden, als doorgang voor de dieren maar ook voor de gezondheid van onze inwoners en voor de klimaatbestendigheid van onze gemeenten.

Lijsttrekker Guido van Vulpen van GroenLinks: ‘GroenLinks vindt dat iedereen een fijn thuis moet hebben. Daarom zorgen we voor een divers aanbod aan woningen per wijk, zodat voor iedereen een passende woning te vinden is. Met compacte woonvormen die passen bij de verschillende groepen inwoners en veel groene buitenruimte zorgen we dat iedereen een plekje krijgt.’

Het 10-puntenplan voor eerlijk wonen in Wageningen

Landelijke Punten

1. Reguleer de huren in de vrije sector
2. Schaf de verhuurdersheffing af
3. Belast inkomsten uit huur voor particulieren
4. Pak de huisjesmelkers aan
5. Schaf belastingvoordelen zoals de jubelton af

Lokale punten
6. Voer de zelfbewoningsplicht in
7. Bouw meer betaalbare woningen
8. Bescherm de natuur
9. Bouw naar behoefte, met en voor senioren, zodat doorstroming mogelijk wordt
10.Kies voor hoogbouw binnen de stadsgrenzen met veel openbaar groen

GroenLinks Wageningen presenteert 10-puntenplan voor eerlijk wonen aan kamerlid Laura Bromet
advertentie
advertentie