Dit muurtje is alleen maar van aarde gemaakt en toch enorm stevig
Dit muurtje is alleen maar van aarde gemaakt en toch enorm stevig Franziska Nath

Bouwen met Aarde

19 mei 2022 om 11:44 Lokaal Deel je nieuws

We bedekken steeds meer bodem met asfalt en gebouwen en verliezen bodemfuncties. Ceramist Sadra Wejdani laat dit weekend in de Superette (Geertjesweg 56) zien dat het ook anders kan: gewoon e aarde zelf gebruiken om te bouwen!

In Europa wordt elk jaar een gebied groter dan de stad Berlijn bedekt voor stedelijke groei en infrastructuur. De bodem wordt permanent afgedicht met ondoordringbare lagen asfalt, gebouwen, parkeerplaatsen enzovoort. Dit veroorzaakt een onomkeerbaar verlies van de ecologische functies van de bodem.


Sadra Wedjani, (keramist uit Iran) laat ons zien dat er andere oplossingen mogelijk zijn. Van aangestampte aarde maakt hij bouwstenen of meubelen in de openbare ruimte. Hierdoor kunnen de micro-organismen de muren blijven bewonen.

Sadra woont eigelijk in Berlijn, maar is deze week hier in Wageningen om in de Superette een tuin te bouwen die binnenkant en buitenkant in elkaar over laat vloeien en de natuur uitnodigt om een kijkje te nemen in het gebouw.

Op de foto laat hij zien hoe stevig zijn muren van aarde zijn. Kom deze zaterdag 21 Mei om 16h naar zijn presentatie om meer te weten te komen over zijn installatie en de mogelijkheden om te bouwen met aarde. 
Morgen (vrijdag) ochtend om 10h zijn de deuren alvast geopent voor jonge kinderen en hun liefsten om creatief aan de slag te gaan met aarde, te schilderen met modder en zaadbommetjes te maken en de nieuwe tuin te ervaren.

En wie zaterdag geen tijd heeft, kan nog zondag van 14-17h komen kijken. Meer informatie op: https://desuperette.nl/2022/05/16/artist-talk-met-sadra-wejdan/

advertentie
advertentie