Bij elk project legt OFO de verbinding tussen muziek, kunst en wetenschap.
Bij elk project legt OFO de verbinding tussen muziek, kunst en wetenschap. OFO

Expositieconcert Klankkleuren: fanfare schildert met muziek

Lokaal Deel je nieuws

De relatie tussen muziek en schilderkunst is de rode draad van het concert door het  Open Fanfare Orkest in Cultura Ede, zaterdagavond 18 juni om 20.15 uur. Hoogstaande fanfaremuziek gebaseerd op schilderijen en door muziek geïnspireerde schilderstukken vormen de hoofdmoot. Cursisten van kunstschilder Juliette Calis exposeren op doek hun impressie van een van de composities. Universitair docent Natascha Veldhorst geeft een wetenschappelijke toelichting op de relatie muziek-schilderkunst. 

Het projectorkest met dirigent Willem van Zee speelt o.a. ‘Chrysanthemum’ van Max Christensen, naar een schilderij van Piet Mondriaan. Schilderstukken van Francisco Goya stonden aan de basis van de Spaanse opera Goyescas, OFO brengt hieruit het ‘Intermezzo’ ten gehore. Het schilderij ‘Composition VIII’ van Wassily Kandinsky inspireerde Leon Vliex tot de gelijknamige compositie voor fanfare. Van Micha Hamel – bekend o.a. als dirigent-coach van het TV-programma Maestro – speelt OFO de ‘Songs of Sorrow and Joy’, een pittige compositie, maar ook humoristisch en verrassend. Met een Promenade en de Grote Poort van Kiev uit Moessorgski’s Pictures of an Exhibition, biedt OFO een eigen muzikale schilderijententoonstelling. 

Expositie

Schilder Juliette Calis heeft met haar cursisten het muziekwerk ‘Songs of Sorrow and Joy’ van Micha Hamel beluisterd. Als een soort levende seismografen hebben ze gereageerd op de muziek, lijntekeningen gemaakt en deze beschilderd. 

Wetenschappelijke toelichting

Cultuurwetenschapper en schrijver dr. Natascha Veldhorst licht de nauwe relatie tussen muziek en schilderkunst toe. Beide kunstvormen inspireren elkaar en ook nog eens in twee richtingen. 

Open Fanfare Orkest

Het Open Fanfare Orkest is een ‘fanfareorkest nieuwe stijl’ dat op een zo hoog mogelijk niveau muziek maakt. Artistiek leider is Willem van Zee. OFO wil in combinatie met andere kunstvormen en wetenschap een verrassende kant van de fanfaremuziek laten zien. Meer informatie over OFO op www.openfanfareorkest.nl.

Evenement:               Expositieconcert Klankkleuren

Orkest:                       Open Fanfare Orkest o.l.v. Willem van Zee

Medewerking:            kunstschilder Juliette Calis en cursisten;

cultuurwetenschapper dr. Natascha Veldhorst

Datum en tijd:           18 juni, 20.15 uur

Locatie en kaarten:   Theater Cultura in Ede, www.openfanfareorkest.nl

advertentie
advertentie