De studenten presenteren hun onderzoek bij het Odensehuis
De studenten presenteren hun onderzoek bij het Odensehuis Welsaam

Buurtonderzoek brengt vonk om groter vuur aan te steken

Lokaal Deel je nieuws

De afgelopen tien weken werkten acht studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen in een Sparkcentre samen met het Odensehuis en Solidez. Deze studenten studeren drie verschillende richtingen: voeding & diëtiek, mondheelkunde en verpleegkunde, allemaal kijkend naar de gezondheid van mensen. 

De vijf studenten die de wijk Haverlanden onderzochten, kwamen erachter dat het nog best een uitdaging was om mensen te spreken. Maar áls het lukt, dan hoor je ook veel. De studenten organiseerden een pop-up waar koffie, thee en koek was, en dáár hoorden ze dat mensen er met plezier wonen, bijvoorbeeld omdat er zoveel groen is. Alleen, dat wordt niet altijd goed bijgehouden, en dat vinden ze jammer. Of dat er soms overlast wordt ervaren, maar dat het contact hierover met de gemeente of de woningbouw niet altijd even goed verloopt. Dat maakt dat mensen uit de wijk Haverlanden zich niet altijd gehoord en gezien voelen. Een belangrijk punt voor de leefbaarheid van de buurt én stad.

De twee studenten die in de Hamelakkers aan de slag gingen, spraken met verschillende mensen uit de wijk om van hen te horen wat zij nodig hebben om goed ouder te worden. Het merendeel gaf aan al tevreden te zijn over de manier waarop de buurt is op dit moment, want het is er groen, rustig en stil. Ondanks dat ze aangeven dat er best meer bankjes mogen komen, is het er fijn en veilig. Zelfs de wijkagent is via een appgroep makkelijk te bereiken. Wat volgens de inwoners wel een groter probleem is, is de eenzaamheid van de mensen in de wijk. Want als je ouder bent, is het vaak moeilijker om contact te maken met nieuwe mensen, bijvoorbeeld met de buren. Een moeilijk bespreekbaar onderwerp, maar wel heel belangrijk!

Het Odensehuis en Solidez fungeren al sinds 2021 als Sparkcentre waarin studenten, docenten, en professionals in contact te komen met andere disciplines. Zo leren ze samenwerken en innoveren en richten ze zich op vraagstukken in de wijk. Het vraagt van alle partijen oprechte interesse en een open houding om het onderzoek op deze manier te kunnen doen.

Odensehuis en Solidez gebruiken deze onderzoeken voor hun toekomstplannen, zodat ze hun aanbod en diensten daarop kunnen afstemmen. En doordat ze dat samen doen binnen Welsaam, kunnen ze ook andere organisaties hier eenvoudig bij betrekken, het vuurtje steeds groter makend. In september begint een nieuwe club studenten, zij gaan verder waar de vorige groep is gebleven.

advertentie
advertentie