Huisbezoek SoFiT studie
Huisbezoek SoFiT studie Koen Manusama

WUR onderzoekt rol gezondere leefstijl in verminderen moeheid bij darmkanker

Lokaal Deel je nieuws

Begin dit jaar ging het SoFiT onderzoek van Wageningen University & Research van start, waarbij onderzocht wordt of een gezondere leefstijl chronische vermoeidheid na dikkedarmkanker vermindert. Hiervoor worden 180 ex-dikkedarmkankerpatiënten gezocht die willen deelnemen aan het onderzoek.

Dikkedarmkanker staat in de top vijf van meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Bijna een op de drie ex-patiënten kampt met chronische vermoeidheid. Mensen die na darmkanker veel bewegen en gezond eten, ervaren minder vaak vermoeidheid dan lotgenoten die dit niet doen, zo blijkt uit eerder Wagenings onderzoek. De onderzoekers willen met een vervolgproject vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van een oorzakelijk verband.

“Ook onderzoeken we welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen”, zegt Renate Winkels, projectcoördinator en universitair docent bij WUR. Het onderzoek moet daarnaast inzicht geven in de effectiviteit van de laatste technieken voor leefstijlverandering. “Hiermee willen we een basis leggen voor een goede begeleiding van ex-kankerpatiënten.”

Een multidisciplinair team van Wageningse voedingsonderzoekers en gedragswetenschappers voert de SoFiT studie uit. Hiervoor worden 180 ex-dikkedarmkankerpatiënten gezocht die minstens een half jaar en maximaal twee jaar klaar zijn met de behandeling, maar nog wel kampen met vermoeidheid. De helft van de deelnemers krijgt een coach die hen een half jaar lang individueel begeleidt naar een gezondere leefstijl, conform het advies van het Wereld Kanker Onderzoeksfonds. Dit houdt onder andere veel groente en fruit, weinig rood vlees, liever geen alcohol en een half uur matig intensief bewegen per dag in. De andere helft, de controlegroep, krijgt pas ná de interventieperiode persoonlijke begeleiding aangeboden. 

De eerste 40 deelnemers zijn inmiddels enthousiast gestart met het onderzoek, nieuwe deelnemers zijn van harte welkom en kunnen informatie opvragen door een mail te sturen naar: sofit.study@wur.nl of door te bellen met: 06-28864367.  

De projectpartners van het onderzoek zijn Alliantie Voeding in de Zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate Ziekenhuis, Slingeland Ziekenhuis, Flevoziekenhuis Almere en Integraal Kankercentrum Nederland partner in het project. World Cancer Research Fund International en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) financieren het onderzoek.

advertentie
advertentie