Het zogeheten ‘bultje van Darwin’ aan de oorschelp wordt vaak gezien als een evolutionaire erfenis, zonder functie, en is voor het eerst in 1874 door Charles Darwin zelf beschreven’
Het zogeheten ‘bultje van Darwin’ aan de oorschelp wordt vaak gezien als een evolutionaire erfenis, zonder functie, en is voor het eerst in 1874 door Charles Darwin zelf beschreven’ Foto: David Benbennick / Illustratie: Thomas Woolner in The Descent of Man (Charles Darwin, 1874).

Sporen van evolutie in menselijk lichaam in Darwin Café

4 februari 2023 om 19:11 Lokaal Deel je nieuws

Welke overblijfselen van ons onze voorouders zitten nog in ons lichaam? Gaat die evolutie nog steeds door en hoe ontwikkelden onze organen zich van prehistorie tot nu? Op deze vragen geeft evolutiebioloog Nico van Straalen (emeritus hoogleraar dierecologie, Vrije Universiteit Amsterdam) antwoord in de lezing ‘Evolueren we nog?’, op zondagmiddag 12 februari in het Darwin Café 2023, vanaf 15.00 uur in Café Rad van Wageningen en online via Zoom.

Het is na twee jaar coronarestrictie weer mogelijk deze gratis toegankelijke bijeenkomst (consumptie verplicht) live in het café van Stadsbrouwerij Wageningen bij te wonen. Al sinds 2016 is Wageningen een locatie waar de International Darwin Day, de geboortedag van oerbioloog Charles Darwin, jaarlijks wordt gevierd. Het Darwin Café is een initiatief van biologenvakblad Bionieuws, het Wageningse universiteitsblad Resource, Stadsbrouwerij Wageningen en KNNV afdeling Wageningen e.o., die de online versie via Zoom mede mogelijk maakt.

Spreker Nico van Straalen (1951) is een bekende Nederlandse bioloog en was 1992 tot 2017 hoogleraar dierecologie aan de VU Amsterdam en werd meermalen door studenten verkozen tot docent van het jaar. Hij schrijft sinds 2007 wekelijks columns voor het Noordhollands Dagblad, is auteur van tekstboeken over ecotoxicologie  en ecogenomics en van twee populair-wetenschappelijke boeken: Evolueren we nog? (2017, met Dirk Roelofs) en de Encyclopedie van de evolutiebiologie (2019). Stadbrouwerij Wageningen, van de brouwers Stefan Duurkoop en Dennis Lebbing, produceerden in 2016 al evolutionair  Darwinbier en zullen op op 12 februari weer een ‘uitgestorven gewaand bier’ tot leven wekken.

Darwin Café 2020 vindt plaats op zondag 12 februari vanaf 15.00 uur in Café Rad van Wageningen aan het Conventplein, 1e Kloostersteeg 3 in Wageningen. De entree is gratis, maar consumptie verplicht. Aanmelden voor het Darwin Café kan via Facebookpagina www.facebook.com/DarwinCafe en voor de online Zoomlezing via  wageningen.knnv.nl/aanmelden-lezingen. Meer informatie over Nico van Straalen en Brouwerij Wageningen is te vinden op de website www.nicovanstraalen.nl en www.brouwerijwageningen.nl. 

advertentie
advertentie