ISK-leerlingen ontvangen certificaat toekomsttraining in de bblthk
ISK-leerlingen ontvangen certificaat toekomsttraining in de bblthk Hans Bronswijk

ISK-leerlingen vertellen over toekomstdroom

25 februari 2023 om 10:43 Lokaal Deel je nieuws

Wageningen - 24 februari 2023. De tribune in de bblthk is deze ochtend tot de laatste stoel bezet. Leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) van Pantarijn en enkele ouders en begeleiders luisteren vol aandacht naar de presentaties van 20 leerlingen over hun toekomstdroom. Wat is je talent, hobby, droom? Wat zijn dan je doelen, hoe wil je dat bereiken? Dat waren de vragen die de leerlingen voor zichzelf hadden beantwoord.

Hun verhalen zijn opgetekend tijdens zes weken toekomsttraining van ‘Nieuwlanders’ op de ISK. Stichting Nieuwlanders helpt jonge vluchtelingen om op positieve wijze hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. De bijeenkomst werd begeleid door actrice Marije van der Knaap en drie begeleiders van Nieuwkomers vertaalden de Nederlandse uitleg in het Oekraïens, Arabisch en Farsi. Na elke presentatie mocht de zaal een reactie geven: ‘Ga zo door‘ ‘Dankbaar’ ‘Een voorbeeld’ en nog veel meer lovende woorden klonken. Er werden tranen weggepinkt en handen op het hart gelegd als teken van medeleven. Bijvoorbeeld bij het verhaal van de Afghaanse Mahssa, 13 jaar oud: “Ik ben in 2021 met mijn ouders en zusje gevlucht toen Afghanistan viel en de Taliban kwam. In de huilende ogen van meisjes daar zie ik hun wanhoop. Zij mogen niet meer naar school. Hun dromen zijn verdwaald. Daarom wil ik nog harder werken, ook voor hun, en arts worden zodat ik mensen kan helpen.” Daarna luid applaus voor Abdullah uit Jemen. Zijn droom is om automonteur te worden. Het grootse compliment krijgt hij voor zijn Nederlands: nog maar vijf maanden hier en hij spreekt het al zó goed. De adem wordt ingehouden bij de indrukwekkende performance van de 14-jarige Masha uit Oekraïne. Zij wil dolgraag een groot actrice worden en dat heeft zij zeker in zich. Zij schetst het beeld van twee vrouwen. Eén die haar hart volgt en groot actrice is geworden. De andere vrouw volgt wel de toneelopleiding maar wordt ongelukkig. Ze krijgt van anderen te horen dat ze niet goed genoeg is. Zo vaak dat ze gaat denken dat het waar is en ze raakt haar zelfvertrouwen kwijt. “Ik ben nu een meisje van 14 en ik kan kiezen welke vrouw ik word,” sprak zij wijs. Een levensles voor ons allemaal.

Hans Brandwacht, de bevlogen teamleider van de ISK sprak de leerlingen aan: “Met 30 nationaliteiten werken we samen en gaan we met respect met elkaar om. En ondanks de zware tijden lukt het jullie om de draad op te pakken. Ik ben supertrots op jullie.” Terecht! De meeste jongeren zijn al geconfronteerd met oorlog, geweld en onderdrukking en nu ook nog het verdriet vanwege de aardbevingen. Zij dragen dat met zich mee, dat voel je als je op de tribune zit. Maar ze dragen het moedig en – aangespoord door de steun van ISK Pantarijn en Nieuwlanders – durven ze te dromen over een hoopvolle toekomst en hoe zijzelf hieraan kunnen bijdragen. Het programma werd afgesloten met de feestelijke uitreiking van certificaten aan alle deelnemende leerlingen aan de trainingen, en met muziek van Gharib van Nieuwlanders.

advertentie
advertentie