Druk bezocht Watercaféi
Druk bezocht Watercaféi Dirk H. Van Uitert

Geslaagd Watercafé over ENKA-vervuiling, drinkbare rivieren en natuurlijke aanpak van de klimaatcrisis

4 maart 2023 om 19:34 Lokaal Deel je nieuws

Het door Duurzaam Wageningen en Water Natuurlijk georganiseerde Watercafé in het Wageningse ‘Thuis’ werd op dinsdagavond 1 maart goed bezocht.

 Li An Phoa hield een inspirerend betoog over haar missie dat rivieren weer schoon en drinkbaar moeten worden. Met wandelingen langs rivieren vraagt ze aandacht voor de vervuiling. In 2022 schreef ze met Maarten van der Schaaf een boek over haar ervaringen. Ondertussen heeft zer ook veel politici en andere bestuurders van haar streven kunnen overtuigen.

Tim van Hattum presenteerde een krachtige samenvatting van zijn boek ‘Only Planet, Klimaatgids voor de 21ste eeuw’ Hij onderscheidt zeven goed begaanbare, natuurlijke routes naar een hoopvolle toekomst.

Beide verhalen werden voorafgegaan door een pitch van Joost Reijnen namens de indieners van de petitie tegen de zogenoemde ENKA-smeerpijp. Hij deed een oproep deed om het op te pompen vervuilde water van de voormalige ENKA-fabriek niet via een pijp ongezuiverd op de Neder-Rijn te lozen en wees op diverse mogelijke zuiveringstechnieken 

Water Natuurlijk Vallei en Veluwe kiest voor zuivering van vervuild grondwater ENKA-pluim

Water Natuurlijk Vallei en Veluwe is sinds jaar en dag van mening dat niets doen aan de ENKA-vervuiling geen optie is. De vervuilde grondwaterpluim verplaatst zich namelijk naar natuurgebied de Bennekomse Meent. Het in de grondwaterpluim voorkomende sulfaat is uiterst schadelijk voor die kostbare en unieke natuur.

Daarom hebben we ingestemd met oppompen en via een pijp afvoeren van het vervuilde grondwater.  Waterschap Vallei en Veluwe, provincie Gelderland en gemeenten Ede en Wageningen hebben hierover afspraken gemaakt. Eind 2022 heeft ook de Raad van State ingestemd met deze aanpak. 

Toch vindt Water Natuurlijk het ongezuiverd lozen van het ENKA niet een echt duurzame oplossing. Het getuigtniet van goed voorouderschap en past niet in ons streven naar drinkbare rivieren. 

Wij vragen daarom nu met klem aan de stuurgroep van provincie, gemeenten en waterschap om te kiezen voor zuivering van het opgepompte vervuilde grondwater. Sulfaat en de ook in het water aanwezige zeer zorgwekkende stoffen horen niet in de natuur en moet je dus ook niet willen lozen in de Neder-Rijn.

Op korte termijn vindt er een bestuurlijk overleg plaats over de actualisatie van de metingen aan het vervuilde water. Ook extra metingen zijn inmiddels gedaan. Water Natuurlijk Vallei en Veluwe dringt er bij de stuurgroep op aan om het huidige saneringsbesluit aan te passen en te besluiten het ENKAwater hoe dan ook niet te lozen zonder zuivering.

Daarbij vragen wij de stuurgroep, indien het gezuiverde water alsnog op de Nederrijn wordt geloosd, dit benedenstrooms van de jachthaven te doen.

advertentie
advertentie