Nicole Bischoff vraagt alle Bennekommers op 10 december een groen licht voor het raam te zetten.
Nicole Bischoff vraagt alle Bennekommers op 10 december een groen licht voor het raam te zetten. Wout Schotsman

Groen Licht in Bennekom

8 december 2021 om 09:23 Overig

‘Maar er zijn grenzen’, zeggen Europeanen

BENNEKOM Het is in Nederland een populair gezegde. Je mag in Nederland zeggen wat je wilt, maar er zijn grenzen. Je mag in Nederland demonstreren, maar er zijn grenzen. Wij willen ook graag grenzen stellen. Als we kinderen opvoeden, bij voorbeeld. In het algemeen: als ons iets niet bevalt, vinden we al gauw dat er grenzen gesteld moeten worden. Daar is allemaal niks mis mee, als we een samenleving vriendelijk en aangenaam willen houden. Maar als we het over de samenleving hebben, die wereldbevolking heet?

Wout Schotsman

LOPEN Vluchtelingen lopen altijd. Vluchtelingen lopen met boodschappentasjes. Dat is hun alles. Samen heten ze een migratiestroom. Wij zijn zelf ook vaak migratiestromen. Hoe? Dat hangt af van de seizoenen. Velen van ons gaan graag naar warmere gebieden. Anderen zoeken sneeuwgebieden op. Maar wij lopen niet. En ons boodschappentasje heet caravan of camper. En de caravan en de camper zitten vol met passende kleding voor de tijd van het jaar en met voeding en gemaksartikelen. Maar stel dat we alleen maar een boodschappentasje konden meenemen…

REGIO Lopen en een boodschappentasje met ons alles. We moeten er niet aan denken. Maar aan de buitengrenzen van ons stukje van de wereld smeken vluchtelingen of ze bij ons binnen mogen komen. Met een boodschappentasje, met hun alles. Maar dan stellen wij grenzen. Al vinden we het wel vreselijk wat er in Polen gebeurt, of bij Calais, of in Griekenland of in Italië. Maar we moeten grenzen stellen, vinden we. We hebben er zelfs veel geld voor over: opvang in de regio. Veel beter!

GROEN LICHT De Vereniging van Asieladvocaten Nederland roept mensen op om op 10 december een groen licht te laten schijnen, als protest tegen de schending van mensenrechten van asielzoekers aan de grenzen van Europa. Vluchtelingen worden steeds vaker tegengehouden, mishandeld, opgejaagd, in gammele bootjes terug de zee op gestuurd of bewust met harde teruggeduwd uit het grondgebied van de EU. Nicole Bischoff (nicolebischoff@gmail.com) is het Bennekomse contact voor de Actie Groen Licht. Zij heeft handige tips voor het maken van een groen licht in uw vensterbank op 10 december.

POLEN In Polen hangen bewoners een groen licht aan hun huis, als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp. Sommigen durven dat niet uit angst voor repercussies door Poolse autoriteiten.

DOEN Voor repercussies door onze autoriteiten hoeven wij niet bang te zijn. Onze regering is toch demissionair. Als we onze QR-code maar kunnen laten zien. Dus wat let ons om op 10 december een groen licht voor ons raam te hangen en daarmee, op de dag van de internationale mensenrechten, onze Europese autoriteiten te zeggen dat mensenrechten altijd en overal gelden en door de lidstaten van de EU gerespecteerd moeten worden, zeker als het gaat om  vluchtelingen die, met hun boodschappentasje met hun alles, bij ons asiel aanvragen. Toch gek om nee te zeggen, als wij met ons boodschappentasje dat caravan of camper heet, ons weer invoegen in een migratiestroom van zonzoekers? Doen dus. Groen dus.

advertentie
advertentie