Extra ondersteuning armoede

30 december 2021 om 22:36 Overig

Volgens Bosland missen de 500 kinderen veel dingen die hun leeftijdsgenootjes heel normaal vinden. “Denk aan het lidmaatschap van een sportclub, het volgen van muziekles of een bezoek aan het zwembad. Maar ook een kinderfeestje of een vakantie zit er voor die kinderen vaak niet in. Voor school is tegenwoordig een laptop haast onmisbaar, maar voor veel gezinnen in armoede is dat een te grote investering.” Om dit aan te pakken, vraagt Bosland aan de gemeenteraad extra budget. Die beslist daar naar verwachting in februari over.

WAGENINGEN Als je de studenten niet meetelt, leeft bijna 10% van de Wageningen in armoede. 2800 inwoners hebben maandelijks grote moeite om rond te komen. Onder hen zijn 500 kinderen. Wethouder Leo Bosland noemt dat een schrijnend aantal dat hij wil terugbrengen naar 0. Hij heeft hiervoor een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd. Het maakt onderdeel uit van een plan voor een nieuwe aanpak van het armoedebeleid.

Daarnaast wil hij mensen in de bijstand een ondersteuningsgesprek aanbieden. “Wat heeft u nodig waarbij we u kunnen helpen, dat wordt de kernvraag in die gesprekken”, legt Bosland uit. “Wist je bijvoorbeeld dat er maar liefst 43 landelijke regelingen zijn waar mensen mogelijk voor in aanmerking komen? Voor een individu is dat onmogelijk om uit te zoeken, daarom gaan we hen daarbij helpen. Maar we geven ook tips over zaken als energiebesparing en zorgverzekeringen.” Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen, starten de ondersteuningsgesprekken volgend jaar als proef. Het is de bedoeling dat ze in 2023 daadwerkelijk ingevoerd gaan worden.

advertentie
advertentie