Rienkje Samshuijzen neemt je stap voor stap mee in het zelfportret van Frida Kahlo.
Rienkje Samshuijzen neemt je stap voor stap mee in het zelfportret van Frida Kahlo. Kees Stap

Schilder je eigen Frida Kahlo

5 januari 2022 om 09:18 Overig

Stap voor stap aan de slag


WAGENINGEN Toen de schilderlessen van Rienkje Samshuijzen vorig jaar niet door konden gaan, bedacht zij een alternatief. Ze maakte lespakketten waarbij mensen thuis aan de slag konden. Stap voor stap werden zij meegenomen om hun eigen Vermeer, Van Dongen, Van Gogh of Toorop te maken. De lespakketten werden enorm gewaardeerd. Daarom maakte Rienkje een nieuwe versie over een zelfportret van Frida Kahlo.

De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo is populair. Haar bijzondere levensverhaal en haar kleurrijke schilderijen trekken veel belangstelling. Zo is er een tentoonstelling in het Drents Museum over haar leven en haar werk. Toch is dat niet de reden waarom Rienkje het nieuwe lespakket heeft gemaakt. “De mensen van de Kunstfactorij in Bennekom waren enthousiast over de eerste vier lespakketten. Zij vroegen mij of ik er ook eentje over Frida Kahlo kon maken. In eerste instantie twijfelde ik, want eerlijk gezegd vond ik dat ze niet eens zo mooi kon schilderen. Maar ik ben me toch in haar gaan verdiepen. En als je dan haar levensverhaal leert kennen en vervolgens haar werk beter bestudeert, dan leer je dat het toch wel heel complex is wat ze deed.”
De eerste vier versies van de lespakketten maakte Rienkje ten tijde van de eerste lockdown. Dat de versie met Frida Kahlo nu verschijnt is toeval. “Maar het komt wel mooi uit dat ik weer iets kan aanbieden zodat mensen thuis aan de slag kunnen. Ik kan echter niet wachten tot de schilderlessen bij Solidez in De Pomhorst weer kunnen starten.”
In de lespakketten geeft Rienkje eerst informatie over de persoon en de achtergrond van de beroemde kunstenaars. Ook legt ze uit hoe de schilder te werk is gegaan met het kleurenpallet, het kwastgebruik et cetera. Daarna gaan de deelnemers aan de slag om zelf het kunstwerk te maken. De lespakketten zijn volgens Rienkje geschikt voor beginners en gevorderden. “Ik neem je stap voor stap aan de hand mee. Ik denk dat je er zeker 10 dagdelen aan kunt besteden, beginners doen er uiteraard wat langer over dan gevorderden. Het is ook heel leuk om er samen mee aan de slag te gaan.”

De lespakketten kosten 75 euro. Meer info en/of aanmelden bij Rienkje Samshuijzen, 0317-412095, rienkjesamshuijzen@gmail.com.

advertentie
advertentie