Vlnr. Rikje van de Weerd, Annelies van der Ploeg en Werner Hendrickx: "Zoek altijd de verbinding, ondanks de verschillen".
Vlnr. Rikje van de Weerd, Annelies van der Ploeg en Werner Hendrickx: "Zoek altijd de verbinding, ondanks de verschillen". Jan Boer

‘Licht blijft ons verbinden’

11 januari 2022 om 21:36 Overig

Week van gebed: zondag 16 t/m vrijdag 21 januari

WAGENINGEN – Het gaat hier om de eenheid. Zo’n tien Wageningse kerken, aangesloten bij KerkNet, organiseren dan gezamenlijke activiteiten. Het begint met een interkerkelijke openingsviering op zondag 16 januari om 15.00 uur vanuit de Johannes de Doperkerk. 

Jan Boer

Het wordt een onlineviering. RTV Rijnstreek zendt de viering uit. De Arboretumkerk - vrijzinnig op weg, gemeente ‘De Ontmoeting’ en Amazing Grace Parish, bereiden deze viering voor. De dienst wordt gestreamd vanaf het Youtubekanaal van de katholieke kerk. Het thema voor de week van gebed is ‘Licht in het duister’. Kerken uit het Midden-Oosten kozen dit thema naar aanleiding van het tweede hoofdstuk van het Mattheüs-evangelie, waarin het verhaal wordt verteld van magiërs, die een bijzondere ster zagen en deze volgden. Dit bracht hen bij Jezus. In de week zijn er verschillende activiteiten en gebedsmogelijkheden. Kijk daarvoor op www.kerknetwageningen.nl. Voorganger in de viering is ds. Annelies van der Ploeg. Ze verduidelijkt: “Het is zo mooi om samen de verbinding met elkaar te zoeken. Op zoek naar het christuskind, naar hoop, naar liefde. Ja, zoek altijd de verbinding, ondanks de verschillen”. Werner Hendrickx is als penningmeester van de katholieke geloofsgemeenschap en lid van KerkNet betrokken bij de organisatie. Hij is ervan overtuigd, dat wanneer je de verbinding met de ander zoekt, je waardevolle bruggen kunt slaan: “Leven met verschillen, elkaar daarin respecteren en verbinden. De rol van de kerken is hier zó belangrijk”. Rikje van de Weerd is penningmeester van KerkNet: “We willen als gezamenlijke kerken iets met elkaar neerzetten. Samen heeft altijd een meerwaarde. Kerken zijn gewend om met verschillen om te gaan. Nu, in de coronatijd, zie je de verschillen sterk uitkristalliseren: jong en oud, arm en rijk. Wij hebben daar als kerk wel antwoorden op, maar we zijn daarin vaak toch te bescheiden”. De viering en de activiteiten in de week gaan over het licht in de duisternis. Men vindt het wel jammer, dat één groep het online kan volgen, een andere groep kan dat niet, óók een tweedeling. Rikje, Annelies en Werner zijn het erover eens, dat ze het fysieke contact met de mensen missen: “Men ziet elkaar niet, terwijl de kracht van vieren in het samen zijn ligt. Dat is kerk zijn”. In de week van het gebed zijn er verschillende activiteiten, die ondanks corona toch mogelijk zijn. Zo zijn er gebedswandelingen, in tweetallen. Via Zoom zijn er verschillende gebedsmomenten. 

COVENTRYGEBED Op vrijdag is er in de kerk aan de Bergstraat om 12u het traditionele Coventrygebed, dat ook achterin de kerk gevolgd kan worden op 1,5 m afstand van elkaar. Het Coventrygebed voor Vrede en Verzoening wordt sinds mei 2014 elke vrijdag om 12.00 uur gebeden in de dagkapel. Op meer dan 160 plaatsen in de wereld wordt iedere vrijdagmiddag rond die tijd in een vergelijkbare vorm een gebedsviering voor Vrede en Verzoening gehouden, waardoor mensen zich overal met elkaar verbonden weten. Het gebed is na de Tweede Wereldoorlog ontstaan in de Engelse stad Coventry.

advertentie
advertentie