Verplicht zelf wonen in je nieuwe huis

19 januari 2022 om 09:15 Overig

Wethouder Anne Janssen is blij dat ze het voorstel naar de gemeenteraad heeft verstuurd. “Een huis koop je om in te wonen, niet om geld mee te verdienen. Maar ook in Wageningen zie je dat beleggers huizen opkopen en die vervolgens gaan verhuren. Zij verstoren daarmee de woningmarkt. Dat gaat namelijk ten koste van starters en doorstromers.”

WAGENINGEN Kopers van een huis moeten in een flink deel van Wageningen de eerste jaren zelf het huis gaan bewonen. Een landelijke wet maakt het voor gemeenten mogelijk om dat in te voeren. Wageningen wil die regeling in navolging van een aantal grote steden ook toe gaan passen.

De nieuwe regeling geldt voor appartementen en eengezinswoningen tot 355.000 euro in de wijken centrum, Nude, Boven- en Benedenbuurt en Buurt West. Janssen had het graag in de hele stad ingevoerd, maar landelijke wetten staan dat nog niet toe. “We moesten op wijkniveau laten onderzoeken waar een woningtekort is en wat is de maximale prijs voor die woningen mag zijn. Ik hoop dat het nieuwe kabinet alsnog de wet gaan aanpassen zodat wij en andere gemeenten de regeling breder kunnen toepassen.”

Wie denkt de nieuwe regels te kunnen omzeilen, kan een fikse boete verwachten volgens Janssen. “Via het Kadaster en de gemeentelijke administratie gaan we controleren of de eigenaar er daadwerkelijk woont. Als dat niet zo is, krijg je een boete die uiteindelijk kan oplopen tot 59.000 euro. Dat moet beleggers voldoende afschrikken.”

Het voorstel staat 14 februari op de agenda van de gemeenteraad. Als die instemmen, gaat de regeling de volgende dag meteen in. Omdat het een spoedprocedure betreft, is tegen het raadsbesluit geen bezwaar of beroep mogelijk. Ook kunnen geen zienswijzen worden ingediend.

advertentie
advertentie