Paulien Verhaar draaide in haar herstelperiode, vorig jaar, weer haar eerste schaatsrondjes op het natuurijs aan de Veerweg.
Paulien Verhaar draaide in haar herstelperiode, vorig jaar, weer haar eerste schaatsrondjes op het natuurijs aan de Veerweg. Collectie Paulien Verhaar

Paulien Verhaar knokt zich heel sterk terug

26 januari 2022 om 16:09 Overig

Wageningen was een erg fijne plek om te herstellen’

WAGENINGEN Wat hebben corona, de liefde, topschaatsen en Wageningen met elkaar te maken? Het zijn in een notendop de ingrediënten die het laatste jaar het leven van Paulien Verhaar bepaalden. Van dat lijstje kan corona, althans haar besmetting en de daaropvolgende revalidatie, afgestreept worden. De andere thema’s ‘gelukkig niet’, laat de topschaatser vanuit haar huidige woonplaats Heerenveen weten. ,,Ik zit weer lekker in mijn vel, de trainingen gaan goed, heb alweer mooie resultaten behaald.” Na een vervelende ‘covid-dip’, lacht het leven haar weer toe.

Dick Martens

PASSIE VOOR SCHAATSEN ,,Het was een heel groot contrast met het topsportleven”, blikt Verhaar (22) terug op haar heftige corona-besmetting. ,,In eerste instantie leek het nog wel mee te vallen, maar mijn gezondheid ging steeds verder achteruit, ik kon niks meer aan qua belasting en mede daardoor werd het steeds erger. Het was echt de minst leuke tijd van mijn leven, heb ruim een half jaar niet kunnen trainen en dat ging vooral ten koste van mijn duurvermogen. Daardoor heb ik mij vanaf het begin van dit schaatsseizoen eerst gericht op de wat kortere afstanden. Ik was verbaasd over hoe snel mijn conditie weer verbeterde. Ik reed zelfs een pr op de 500 meter. Zeker na zo’n vervelend jaar is alles wat ik momenteel aan resultaten rijdt een bonus.” Want dat de passie van Verhaar schaatsen is, is wel duidelijk. De geboren Castricumse begon op haar 7e met schaatsen op de naburige ijsbaan De Meent in Alkmaar. Even deed ze ook nog aan atletiek, maar al snel ging de focus toch meer en meer naar het schaatsen. ,,Vervolgens ben ik op mijn 18e in Enschede begonnen met mijn studie Technische Geneeskunde, die ik ben gaan combineren met het schaatsen bij RTC Oost. Ik maakte mooie stappen en tijdens mijn laatste jaar als junior, in het seizoen 2018-2019, heb ik met alle Junior World Cups en met het WK Junioren mee mogen doen, waarbij ik ook nog meerdere podiumplaatsen veroverde. Inmiddels rij ik nu voor het tweede jaar voor Team Frysk en ben ik ook met Bouke verhuisd naar Heerenveen. Dat is, als je echt stappen wilt maken, dé plek. Vlakbij IJsstadion Thialf.”

BIJZONDERE SPONSOR Toch lag de basis van het herstel misschien wel in Wageningen, de woonplaats van haar vriend Bouke Gerritsma. ,,Ik kwam al wel eens bij familie in Wageningen, maar toen ik in Enschede Bouke ontmoette kwam ik er veel vaker. Hij is opgegroeid aan de Veerweg, waar zijn moeder nog altijd woont en doet naast zijn studie ook fanatiek aan sport. Als eliterenner maakt hij deel uit van het Dutch Food Valley Cycling Team, die veelal vanuit de regio Wageningen opereert. Dus Wageningen speelt een steeds grotere rol in mijn leven. Daar stond ik overigens tijdens de eerste stappen richting mijn herstel, vorig jaar, weer voor het eerst op het ijs. Tegenover Bouke’s huis, in de uiterwaarden, lag er toen prachtig natuurijs. En hoewel ik nog vrij ziek was wilde ik voor het gevoel wel even op dat ijs staan. Het geluid van dat ‘verse ijs’ was echt fantastisch.” De relatie met Gerritsma leverde ook nog eens een bijzondere sponsor op. ‘Het resultaat’ is ook regelmatig te zien op de Veerweg, namelijk een met haar beeltenis bestickerde auto. ,,Ja, dat is heel gaaf. De vriend van Bouke’s moeder, heeft dat geregeld. Hij bezit een prachtige villa op Kreta, Villa Meraki, waarvan het logo dan ook op de achterkant van de auto staat. Hij rijdt nu ook in eenzelfde auto en staan er wel eens twee van die mooie auto’s aan de Veerweg geparkeerd.” Inmiddels meldde zich ook alweer een nieuwe sponsor. ,,Dat is Pluijmert Vermogensbeheer uit Amersfoort. Ook die heeft een mooi plekje op mijn auto gekregen.” Allemaal bijzondere en mooie opstapjes richting het doel van het jonge schaatstalent. ,,Profschaatser worden. Ik weet dat dat maar voor weinigen is weggelegd, maar het is zeker mijn ambitie. Het toewerken naar mooie toernooien en prijzen en deelnemen aan de Olympische Spelen lijkt mij supergaaf en is zeker een doel.”

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie