Productiecoördinator Jasper Somsen op het grasveld achter Junushoff, een belangrijke locatie in de Wageningse Cultuurzomer
Productiecoördinator Jasper Somsen op het grasveld achter Junushoff, een belangrijke locatie in de Wageningse Cultuurzomer Jan Boer

‘Er valt erg veel te genieten!’

22 juni 2022 om 20:22 Overig

Vier weken Wageningse Cultuurzomer

WAGENINGEN -  Van 1 tot en met 28 augustus staat de stad in het teken van de derde Wageningse Cultuurzomer. “Tijdens de vorige editie smeerden we het, gedwongen door corona, uit over negen weken. Nu gaan we voor een korter, intensief programma van vier weken”, zegt productiecoördinator Jasper Somsen.

Jan Boer

Hij was indertijd de initiator van de Cultuurzomer, veel muziek, theater, film en exposities op vijf hoofdlocaties: Torckpark, Theater Junushoff, Bergstraat/5 Meiplein, de Grote Kerk en de bibliotheek. Daarnaast zijn er verschillende kleinere evenementen op diverse plekken in de binnenstad. Somsen: “Je ziet dat er uit corona op deze manier iets positiefs ontstaan is. Ik hoop, dat een mooie nieuwe traditie geboren is, daar zet ik op in!” Hij verzon de Wageningse Cultuurzomer toen hij in de lockdown thuis zat. Zijn concertagenda verdampte zienderogen; het verdoofde hem. Maar zijn creatieve geest bracht hem het idee om iets voor de lokale cultuursector te willen doen. Voor de eerste editie nam hij contact op met de vorige cultuurwethouder Anne Janssen: “Ik trof een enthousiaste wethouder! Zij zorgde heel doortastend voor budget. Veel kopjes koffie in de stad verder met een aantal mensen leverde een groep energieke mensen op, waaruit de Cultuurzomer is ontstaan. Nu zijn we toe aan de derde keer, zónder coronabeperkingen. “Heerlijk!” aldus Somsen. 

Expertise
Hij vaart op de expertise van de hoofdcoördinatoren van theater, bioscoop en alle andere locaties: “Deze mensen weten hoe de hazen lopen, zij dragen het. Die hoef je absoluut niets te leren. Deze organisaties hebben een grote verantwoordelijkheid in het geheel”. Hij denkt dat hij er zelf nu minder tijd mee kwijt zal zijn dan voorheen: “We hebben een draaiboek én veel ervaring. Ik heb er minder werk aan, want het wordt door veel mensen opgepakt en gedragen”. Judica Lookman en Grace Vroomen verzorgen workshops voor jongeren en kinderen (zoals schilderen en goochelen) bij o.a. de kunstmarkt Montmartre aan de Rijn. Verder is er een reeks van kleinschalige evenementen, die op verschillende plekken gehouden worden. Dat geschiedt bijvoorbeeld in de bblthk. Ook PopUpPop laat zich ieder jaar zien. Voor cultuureducatie voor kinderen is veel ruimte gemaakt in het programma. Verschillende onderdelen zijn gratis toegankelijk.

Voor optredens bij Theater Junushoff, de klassieke concerten in de Grote Kerk en de buitenfilms in het Torckpark wordt entree gevraagd. Alle andere activiteiten zoals de expositie in de Grote Kerk kan men gratis bezoeken. Door het coronasteunpakket voor de cultuursector, uit Den Haag, heeft de gemeente Wageningen ruim 116.000 euro vrijgemaakt om de activiteiten te kunnen faciliteren. Vorig jaar kwamen er zo’n twaalfduizend mensen langs. 

De organisatie rekent ook nu weer op veel bezoekers. Kijk op www.wageningsecultuurzomer.nl

Buitenfilm Wageningse Cultuurzomer
advertentie
advertentie