De massale opkomst van ouderen laat zien, dat er richting de Wageningse seniorenhuisvesting nog veel werk aan de winkel is.
De massale opkomst van ouderen laat zien, dat er richting de Wageningse seniorenhuisvesting nog veel werk aan de winkel is. Jan Boer

Veel ouderen naar stadhuis

24 januari 2023 om 20:38 Overig

WAGENINGEN - Op zó’n massale toeloop van senioren naar de info-middag in het stadhuis, belegd door de Werkgroep Wonen voor Ouderen vanuit Het Platform Wageningse Ouderen, had de organisatie niet gerekend.. 

Gigantische belangstelling voor informatiemiddag

Jan Boer

Het ging over het toekomstig wonen van senioren in Wageningen. De raadzaal zat stampvol: stoelen te weinig, op de grond zitten verliep niet overal even soepel. Verschillende mensen gingen onverrichter zake voor aanvang alweer naar huis. Eén van de aanwezigen: “Dit voelt als een statement richting de gemeente. Veel ouderen zijn niet gerust op wonen in de toekomst in Wageningen”. Een teken dat het met toekomstige seniorenhuisvesting niet goed zit in de stad. Harry Geenen vindt het niet vreemd: “Toen ik lang geleden hier wethouder was speelde dit al. Toen zat het wonen van ouderen al scheef. Ouderen legden het bij huisvesting toen ook al af tegen de studenten. De studentenhuisvester was heel happig, waar de senioren het niet snel georganiseerd kregen. Daar liep ik als wethouder al tegenaan. Als je écht iets voor ouderen wilt regelen moet je het niet aan de markt over laten. Het is slecht dat de laatste jaren alles voor de studenten was, daar waar het soms bedoeld was voor ouderen”. Zijn tip: wil je écht iets bestemmen voor ouderen, moet je het niet aan de markt overlaten, maar neem als gemeente direct de regie. Wethouder Guido van Vulpen vertelde, dat er tot 2030 drieduizend woningen voor ouderen en starters bij moeten komen: “Een uitdaging waar we met het Platform Wageningse Ouderen vorm aan moeten geven”. De gemeente is verplicht om met een woonzorgvisie te komen, waar ouderen in meegenomen worden. Wordt nog aan gewerkt. Wonen voor senioren is een dingetje in een tijd van vergrijzing met sterk stijgende zorgvraag (babyboomers) en een groeiend personeelstekort in de zorg. Het gaat niet alleen om wonen, maar om de verbinding met elkaar, oog hebben voor intermenselijk contact. Bij het bouwen voor senioren moet gelet worden op bredere deuren, geen drempels, etc. Tussendoor werd geopperd: “Maak voor jezelf een toekomstplan vóór het te laat is”. Annelies Barnard, directeur van de Woningstichting: “Wij hebben 5600 woningen in de stad, vooral voor de smallere beurs. Tot 2030 willen we zo’n duizend sociale huurwoningen voor ouderen en starters realiseren. Het moet betaalbaar blijven, een fijn thuis, een fijne buurt. Samen met de gemeente kijken we naar de lange termijn. Van de nieuwbouw moet dertig procent sociaal zijn voor ouderen en starters. Het moet levensloopbestendig zijn. Denk vroeg na over je toekomst en hoe je wilt wonen”. Het inschrijven kan alleen via www. huiswaarts.nu. Dat is de enige weg om in aanmerking te komen voor een huurwoning op maat. De Woningstichting biedt ‘keukentafelgesprekken’ aan om met de mensen hun wensen en mogelijkheden te bespreken. “Wij willen bouwen, bouwen, bouwen”, stelt Barnard.

advertentie
advertentie