Sabine van Giesbergen is blij met het bouwwerk: "Het past hier helemaal in onze filosofie: ga goed om met je eigen leefomgeving!"
Sabine van Giesbergen is blij met het bouwwerk: "Het past hier helemaal in onze filosofie: ga goed om met je eigen leefomgeving!" Jan Boer

Beestjes op de zorgboerderij

17 mei 2023 om 11:55 Overig

WAGENINGEN – Aan de Bornsesteeg, naast de universiteitscampus, ligt de zorgboerderij van Lievegoed: de Hoge Born. Mensen met een licht-verstandelijke beperking, die ook te maken hebben met psychiatrische problematiek en/of een verslaving, kunnen er terecht voor woonbegeleiding. 

Aanvullend hierop krijgen ze gespecialiseerde behandelingen, die zijn afgestemd op hun persoonlijke mogelijkheden om zich te ontwikkelen en hun leefstijl aan te passen. Een boerderij met werkgebieden en werkplaatsen zoals de grote tuinderij en de boerenlandwinkel, waar biologische, met name lokale en regionale producten verkocht worden. 


Het omgaan met en zich bewust weten van de natuur in de eigen omgeving is een belangrijk element bij de begeleiding van deze mensen. Zo heeft men onlangs een groot insectenhotel aangeschaft, die bij de oprit naar de zorgboerderij goed zichtbaar geplaatst is.

Dit insectenhotel is gemaakt bij Reinaerde Arbeidscentrum Veenendaal, een plek waar zo’n honderd mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking of met psychische kwetsbaarheid samenwerken. 

Door te werken, werken zij aan persoonlijke doelen, dezelfde filosofie als bij Lievegoed de Hoge Born. Sabine van Giesbergen is manager van de boerderijwinkel. Ze is blij met het insectenhotel: “Hoe natuurlijk wil je het hebben? Hoe kun je de aandacht voor je eigen omgeving nog beter maken? Dat doen we nu dus met dit insectenhotel. Daar leert iedereen van en het verbetert de biodiversiteit. De gemeente Wageningen ondersteunt ons bij dit project. Zo fijn dat we dit met elkaar en de mensen van Reinaerde hebben kunnen realiseren. Het past naadloos bij deze biologische winkel”. 


Het insectenhotel is geplaatst bij de wijngaard, waar men enkele jaren gelden mee begonnen is. “Het is toegankelijk voor iedereen. We hebben in de wijngaard veel bloemen- en kruidenzaad ingezaaid, zodat de bijen en vlinders er uitgebreid hun gang kunnen gaan en waardoor wij de natuur een impuls geven. De gemeente Wageningen heeft dit geweldig gestimuleerd!” aldus Van Giesbergen.



Ze vertelt, dat de intensie om steeds meer het accent op natuurlijk en lokaal te leggen, steeds groter wordt: “Zo maken we de mensen vertrouwd met hoe belangrijk goede zorg voor de natuur in je eigen leefomgeving is”. De Hoge Born werkt zoveel mogelijk met lokale ondernemers, die hetzelfde voor ogen hebben: “Zo benutten we elkaars kwaliteiten en versterken we elkaar. Dagbesteding maakt dit allemaal mogelijk”.

Reinaerde Ardeidscentrum Veenendaal past volgens Sabine van Giesbergen precies bij wat er op de Hoge Born gebeurt: “Net als bij ons werken daar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Reinaerde is gericht op de provincie Utrecht, dat wel”.

advertentie
advertentie